Macahel Dergisi 11. Sayısı

Macahel Dergisi'nin 11. sayısı çıktı.

Macahel Dergisi 11. Sayısı
10 Mart 2008 Pazartesi 09:59

Macahel Dergisi'nin 11. sayısı çıktı.

Değerli “MACAHEL” Dergisi Okurları ve Macahelliler

Sayın çok değerli Macahelliler ve dergimiz okurları; Sizlerle birlikte paylaştığımız MACAHEL DEGİSİ 7-8-9 ve 10. sayıları ile ilk yılını doldurmuş oldu. Bu sayının yazarlarına ve okurlarına, ayrıca emeği geçenlere teşekkür borcumuz vardır. Onlara Vakfımız ve Macahel adına teşekkür ederiz.

Derginin ilk altı sayısı geçmiş yıllarda yayınlanmış ve bir aradan sonra Vakıf Yönetim Kurulu kararıyla 7. sayı ile yeniden yayın hayatına geçmişti. Bu bir yılda görüldü ki dergi çıkartmak çok zor, çok emek ve dikkat isteyen bir çalışmayı gerektirmektedir. Ama başarıda zorluğun sonucuysa değerlidir. Biz bu zoru yenerek yeni hedeflere kilitlenmiş bulunmaktayız. Okurlarımıza dah iyi dergi sunmak için uğraşacağız. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonrada yazarlarımızın daha fazla özveride bulunacaklarını umuyor ve bekliyoruz. Okurlarımızda abone olarak maddi ve manevi görevlerini ifa edeceklerdir. Bundan da eminiz. 

Karadeniz Bölgesi'nde ağırlık kazanan Hidroelektrik  Projeleri Camili (Macahel) bölgesinin kapısını  da çalmış bulunmaktadır. Hepimizi ilgilendiren bu projeler üzerinde getirisi ve mahsurları üzerinde bir takım çalışmalar izlenmektedir. Bu çalışmalar sivil toplum kuruluşları, muhtarlıklar, halk ve ilgili firmalar tarfından yapılmakta ve zaman zaman TV basın yoluyla da izlenmektedir.

Enerjinin ülkemiz içinne kadar önemli olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Hidroelektirk potansiyel açısından bir çok projenin değerlendirilmesi gereği de ortadadır. Ancak olası zararları sayıldığında bölgemizin de bu zararlardan uzak tutulması gereği ve gerekçesi de ortadadır. Bölgemiz Biyosfer Rezerv Alanıdır. Bitki ve yaban hayatı açısından korunmaya muhtaçtır. Bu projelerin vereceği zararları görmezlikten gelmek demek bu bölgenin korunması aşamasında daha sonra başka taleplere de yol vermek demeye gelir. Koruma hususunda inandırıcılık özelliği yok olur. Camili insanı için yaz-kış elektriğin önemi büyüktür. Hem de ihtiyacı olan elektriği aydınlatma ve ısınmada ücretiz kullanması da kendisi için  olduğu kadar doğanın geleceği açısından da önem arzetmektedi.

Sanki her iki tarafın menfaatleri adeta örtüşmektedir. Bu bir yaklaşımdır. Devlet Kurumları Biyolijik Rezerv Alanı olan bu bölgede sadece bölge ihtiyacı kadar üretime izin vermelidir. Bu miktar üretim çok küçük tesislerle olacaktır. Dolayısıyla doğa tahribatı söz konusu bile olmayacaktır. Bu üretimi yerel sivil toplum kuruluşları veya Köyler Birliği de yapabilir. Sattığı elektiriğin prasıyla Macahel'de yaşayan halkın elektirik faturasını öder.

DergiEde bulunan HES'le ilgili raporlar, diğer bilgiler ve öngörüler göstermektedir ki geniş çaplı para kazancı amacıyla yapılacak bu tür çalışmalar bölgenin suyuna, florasına, yaban hayatına, ormanına ve her çeşitten bitki ve böceklere, alabalık ve balık yataklarına Biyolojik Rezerv Alanı için zararlı sonuçlar doğuracaktır. Bundan dolayı Devlet kurumlarınca bu projelere izin verilmemelidir. Bizimde aynı anlayışla ve birlikte hareket etmemiz sonuç açısından önem arz etmektedir.

Macahel Vakfı'nın bu yıl Macahel'de düzenlediği Macahel İstişare Toplantısı'ndan ve akabinde muhtarlarınızın köy halkı ile yaptığı bilgilendirme sonrası karar yazılarından ve ayrıca Köyler Birliği bazında ve Camili (Macahel) Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği'nin  yazılarından çıkan ortak ve hakim karar HES çalışmalarının önlenmesi şeklindedir. Bir iki muhtarımız doğaya zarar olmaksızın çalışmalara olumlu yaklaşmışlarsa da onları bu sonuca vardıran etkenler değerlendirildiğinde kararlarına saygı gösterilmekle birlikte söz konusu Camili bölgesi olduğunda geniş görüş ve karar; çalışmaların önlenmesi, yasal yolların kullanılması ve birlikte hareket etme gereğinden ibarettir.

HES'lerle ilgili bilgi eksikliğimiz hepimiz için geçerlidir. Uygun ortamlarda konunun tartışılması ve gündemde tutulması gelecekte alternatif çözümlere ışık tutacaktır.

Gelecek nesillere temiz su ve temiz doğa bırakmak için ne yapılması gerektiğini düşnmeye ve duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Saygılarımızla...

Yönetim Kurulu

İÇİNDEKİLER

Sunuş

GÖRÜŞ DÜŞÜNCE   
İçimdeki Türki Artvin / Kevser RUHİ
Tabiat "Vahşi" Bir Dünya mı, Bir "Nimet" mi? / Prof. Dr. Davut DURSUN
Tprağım ve Sevdam / Şenol TABAN
HES= Hidroelektrik Santrali Demektir / Tuğrul BÜYÜKTÜRK
Camili Havzası HES İnceleme Raporu / Yrd. Doç. Dr. Özgür EMİNAĞAOĞLU
Elektrik Türbini İnceleme Raporu / Özgür ALAÇAM - Sıtkı ERAYDIN
Yasalarımızda Orman Mülkiyeti - 5 / Salih YILDIZ

ETNOĞRAFYA-FOLKLOR   
Yöresel El Sanatları - 2 / Bahattin SARI
Macahel'in 58 Yılı / Salih YILDIZ
Helessa Hey... / Bayar ŞAHİN
Ömrünü Artvin'e Adamış Bir İnsan: Mustafa Adil ÖZDER / Taner ARTVİNLİ
Osmanlı Döneminde Macahel Nahiye Müdürleri / Taner ARTVİNLİ
XIX yy. Gürcü Basınında Macahel / Giorgi KALANDİA
Ünyeli Macahelliler’de Hikayeler -1 / M. ŞAHİN (BAYRAHTAROĞLİ- DZNELADZE)

MACAHEL VAKFI’NDAN   
Macahel'deki Muhtarların ve Camili Köyler Birliği'nin HES Projeleri Hakkındaki Görüşleri
Camili Köyler Birliği Yeni Başkanını Seçti
Geleneksel Macahel Vakfı Pikniği Yapıldı
Macahel Vakfı'nda Yeni Senet Yürürlüğe Girdi
Macahel'deki Pansiyonlar, Misafirhaneler
Macahel saf Kafkas Arı ve Bal Festivali Yapılıyor
Macahel Dergisi'ne Abone Olun
Macahel Vakfı'na Bağışlarınız İçin
SMS Hizmetimiz Devam Ediyor

YAŞAM - KÜLTÜR   
Yemek Tarifleri / Nağbiyani Cadi / Ahal Lobyo

EDEBİYAT-SANAT   
Kortanidzeler (Avbekirişvilebi) Şecere Kitabı Çıktı
Borçka Mektupları

HABERLER

Yazışma ve Temin Adresi:
Macahel Eğitim-Kültür ve Dayanışma Vakfı
Barbaros Cad. 3.Sok. No:11 Bahçelievler/İSTANBUL
Tel: 0212 441 49 70, 0212 441 49 71
E-posta: [email protected]

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.