Batum'da Olağanüstü Durum

Batum sokakları alev alev. Batum'da polisin ceza yazdığı sürcü ile çıkan tartışma kent genelinde şiddetli protestoları beraberinde getirdi. Seyir halindeki araçta baba-oğulu çeviren polis, ceza yazmak istemesi üzerine sürcünün polise itirazı ve o esnada birlikte olduğu sürücünün babasıda engel olmak isterken polisle çıkan tartışma ve tartışmada polisin söylediği idda edilen "Sizi gidi *Tatarlar" sözüne istinaden olaya şahit olan halkın tepkisi tüm kent genelinde protestoların yayılmasına neden oldu.

Chveneburi NET
Chveneburi NET
12 Mart 2017 Pazar 02:02

Batum sokakları alev alev.

Batum'da polisin ceza yazdığı sürcü ile çıkan tartışma kent genelinde şiddetli protestoları beraberinde getirdi.

Yanlış yerde park etmiş araca polis ceza yazmak istemesi üzerine araç sahibinin polise itirazı ve o esnada birlikte olduğu araç sahibinin babasıda engel olmak isterken polisle çıkan tartışma ve tartışmada polisin söylediği idda edilen "Sizi gidi *Tatarlar" sözüne istinaden olaya şahit olan halkın tepkisi tüm kent genelinde protestoların yayılmasına neden oldu. Polisin ceza yazdığı olaydaki çıkan tartışmada polisin 6 kişiyi gözaltına alması üzerine olaylar daha da büyümesine neden oldu.

Batum, Protestolar
Bunun üzerine protestocular polis merkezini bastı. Protestocuların talebi gözaltına alınanların serbest bırakılması olaya neden olan polislerin ve polis müdürünün istıfasını istedi. Polisin müdahelesi ve özel kuvvetlerin gözyaşartıcı gaz ve plastik mermi ile ağır müdahelesi sonucunda 10'larca kişinin yaralanmasına neden oldu. Protestocuların şiddetini arttırdığı gösterilerde polis araçları ateşe verildi, polis merkezlerine molotof kokteyli atıldı. Molotof koyteylerin sonucunda bir çok noktada yangın çıktı. Çıkan olaylarda kent adeta yangın alanına döndü.

Gürcistan içişleri Bakanı'nın olaya müdahelesi sonucunda gözaltına alınanlar serbest bırakıldı, polis müdürü görevden el çektirildi. Batum Polis Müdürü yeni atanmış sert uygulamaları ve bölgeden olmadığı bölgeenin sorunalrını bilmemekle eleştiriliyordu. Olayların yatışmadığı kentte Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti Başkanı (Başbakanı) Zurab Pataradze İstanbul'dan Batum'a döndü. Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti yetkilileri, Gürcistan Devlet Başkanı ve hükümet yetkilileri halkı itidalli davranmaya olaya neden olanların araştırılıp cezalandırılacağını, halkın toplanma ve gösteri hakkı olduğunu ancak şiddetin şiddetle karşılık verilmemesi yönünde çağrıda bulundu.

Batum, Protestolar
Muhalefet temslcileri ise hükümetin politikalarını eleştirerek halkın bu ekonomik ve yönetimden dolayı tepkilerini dile getirdiğini, polisin ceza yazma ile sınırlı olmayan tepkinin birikmiş bir sabrın taşıması olarak yorumladı. Muhalefet liderlerinin de şiddeti benimsemediklerini halkın barışçıl gösteri sınırları içinde kalmaları yönünde çağrılarını yaptı. Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti eski Başkanı (Başbakanı) Levan Varşalomidze halkın barışçıl gösterileri sınırları içinde kalmalarını Pazar gün barışçıl gösteride buluşmaları yönünde çağrı yaptı. 

TV programlarına bağlanan politologlar ve ülkenin önde gelenleri Gürcistan'ın mevcut iki bölgesinde (Abhazya ve G. Osetya) mevcut olan sorununa yenisinin eklenmemesi, toprak bütünlüğünü tehdit edecek ağır yaranın oluşmamaı yönünde tavsiye ve temenilerinde bulundu. Yorumcular, halkın protestocuların şiddeten uzak durmalarını çağrıda bulundu, olaya neden olanların derhal adalet önüne çıkarılacağını şüphelerinin olmadığını dile getirdiler.

Batum, Protestolar
*Tatar: Özellikle SSCB döneminde Gürcistan Acara Bölgesi'nde yaşayan Gürcülerin kültürel, yöresel özellikleri tiye almak için Rus merkezli propaganda dili "Tatar" ifadesi kullanılmaktaydı.

Batum, Protestolar
Batum, Protestolar


 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.