Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia İle Görüştü

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından törenle karşılanan Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildi. Erdoğan ve Gakharia, başbaşa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Chveneburi NET
Chveneburi NET
31 Ekim 2019 Perşembe 22:56

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından törenle karşılanan Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildi. Erdoğan ve Gakharia, başbaşa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Konuk Başbakan Gakharia'ya yeni görevinden dolayı başarılar dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Gürcistan ile Türkiye arasındaki tarihi bağların ve ortak değerlerin sağladığı fırsatları değerlendirme imkanı bulduklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia İle GörüştüCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,"Terör örgütlerine karşı işbirliğine yönelik irademizi teyit ettik" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde FETÖ ve ülkemizi hedef alan bütün terör örgütlerinin faaliyetlerine karşı Gürcistan ile işbirliğine yönelik irademizi de teyit ettik" dedi. Erdoğan, "Komşumuz ile ortak fırsatları değerlendirme fırsatı bulduk. Dostumuz Gürcistan ile her alanda gelişen ilişkilerimiz var. Bölgemiz açısından stratejik ortaklığımızın önemli gelişmelere neden olacağına inanıyorum." dedi. Erdoğan; Gürcistan nasıl bizleri ata yurtlarımızdaki kardeşlerimize bağlayan bir köprü ise, Türkiye'de Gürcistan'ın batı ile ilişkilerini sağlıklı şekilde tesis etmesinde stratejik bir köprüdür" diye konuştu.
İş Birliği Konseyi Toplanacak
Stratejik ortaklık seviyesinde devam ettirdiğimiz ilişkilerimize maalesef biraz ara verilmiştir. Bugün Dışişleri Bakanlarımıza verdiğimiz talimatla en kısa zamanda aramızdaki stratejik iş birliği konseyimizi toplayacağız. Bu çerçevede Türkiye ve Gürcistan arasındaki ticareti kolaylaştırarak potansiyelimizden daha fazla faydalanmak için gerekli adımları atacak ve böylece işbirliğimizi daha da güçlendireceğiz. Kısa süre içinde Ankara'da düzenleyeceğimiz Türkiye-Gürcistan Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı bunun için bir fırsat teşkil edecektir.
Ticaret Hacmi Artirilacak
2011 tarihli anlaşmamız doğrultusunda pasaportsuz geçişi temin ettik. Gürcistan'ın en büyük ticari ortağının Türkiye olması bizi memnun ediyor. Ortak fayda ve karşılıklı saygı temelinde ekonomik işbirliğini artırma iradesini gösteriyoruz. 2018 sonu itibariyle 1,5 milyar dolar olan ticaret hacmimizi 3 milyar dolara çıkarma irademizi teyit ettik. Bu çerçevede Türkiye-Gürcistan arasındaki ticareti kolaylaştırmak için gerekli adımları atacağız. Kısa sürede Ankara'da düzenleyeceğimiz karma ekonomik toplantı bunun için fırsat teşkil edecektir.
Dostumuz Gürcistan ile ticaretten turizme, enerjiden savunmaya her alanda gelişen ilişkilerimiz var. Stratejik ortaklığımızın sadece iki ülke için değil, bölgemiz açısından da olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Kardeş Azerbaycan ile birlikte gerçekleştirdiğimiz ortak enerji ve ulaştırma projeleri Kafkasya'dan Anadolu'ya doğru bir istikrar kuşağı oluşturmamızı sağladı. Ortak akıl ve stratejik vizyon ile Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol boru hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı'na Gürcistan ve Azerbaycan ile hayata geçirdiğimiz Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ni de ekleyerek enerji konusunda bölgemizi merkez konumuna getirdik. Ulaştırma konusunda da çok önemli bir adım attık. Bakü-Tiflis-Kars bu noktada tarihi bir adımdır. Bu demiryolunun açılmasıyla üç dost ülke birbirine farklı bir şekilde bağlanmış oldu. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu, Londra'dan Pekin'e uzanan güzergahın kalbinde yer alan önemli bir hattı temsil ediyor. Gürcistan ile bağlarımızın sadece boru hatları ve demiryollarından ibaret olmadığını belirtmek isterim.
"Barış ve İstikrar İçin Çabamız Sürüyor"
Bütün bu önemli gelişmelerin yanında özellikle güvenlik konusunu ele alma imkanı bulduk. Bu alanda işbirliğimiz gerçekten farklı bir şekilde devam ediyor. Gürcistanlı birçok genci güvenlik noktasında, askeri ve polis noktasında yetiştirme fırsatını aramızda bulduk. Bilindiği üzere Gürcistan'ın bağımsızlığı, siyasi istikrarı ve toprak bütünlüğü bizim için son derece önemlidir. Silahlı Kuvvetlerimiz arasında bu yıl da Türkiye ve Gürcistan'da ortak tatbikatlar düzenlemeye devam ettik. Buradan hareketle bu güne kadar 2 bin 200 Gürcü askeri personel Türkiye'de icra edilen çeşitli kurslara ve eğitimlere katılmıştır. Ortak denizimiz olan Karadeniz'de barış ve istikrarın sürdürülmesi için çabalarımız Gürcistan'ın da katkılarıyla devam ediyor. Askeri temaslarımızın yanı sıra savunma sanayi şirketlerimiz ile Gürcistan arasında daha sıkı ilişkilerin kurulmasını temenni ediyoruz. Özellikle Gürcistan'ın alt yapı, üst yapı çalışmalarında müteahhit firmalarımızın Gürcistan'da yapacakları çok şeyler var.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia İle GörüştüGürcistan Başbakanı'nın Galahira:
"29 Ekim Cumhuriyet Bayramınızı kutlamak isterim. Türk halkına refah ve esenlik dilerim. Yaptığımız görüşmelerde güvenlik ve kültür gibi konuları ele aldık ve ticaret ve ekonomi konularını vurguladık.
"Enerji Koridorları Konusunda İşbirliğimize Büyük Önem Veriyoruz"
Başbakan sıfatı ile Türkiye'ye ilk ziyaretini yaptığını ve bunun kendisi için büyük bir şeref olduğunu söyleyen Başbakan Gakharia ise, Türkiye ile Gürcistan arasındaki stratejik işbirliğinin geliştirilmesi için elinden geleni yapacağını belirtti. Başbakan Gakharia, "Yaptığımız görüşme esnasında güvenlik ve kültürel alanlarındaki konuları ele aldık, özellikle ticaret ve ekonomi konularına vurgu yaptık. Türkiye Gürcistan'ın birinci ticaret ortağıdır ama mevcut rakamların daha da artması gerektiği düşüncesindeyim. Bakanlar Kurulumuz bu konu üzerinde çalışacak. Ayrıca enerji koridorları konusunda işbirliğimize büyük önem veriyoruz. Türkiye için Gürcistan, Türki Cumhuriyetleri'ne yönelik yoldur, Türkiye'de Gürcistan için Avrupa ülkelerine bir yoldur. Karadeniz ve bölge güvenliği konusunda Türkiye'nin görevini çok iyi anlıyoruz. Bu çerçevede Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine gösterdiğiniz katı tavır için teşekkür etmek istiyorum. Bütün bölgedeki sorunların barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sıra Üst Düzey Stratejik İşbirliği Konseyinin toplanmasına geldi" açıklamasında bulundu.
Başbakan Gakharia, ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Gürcistan'a davet etti. Erdoğan ise, "Önce YDSK'yı hemen Türkiye'de yapalım, ardından baharda, baharın güzelliği ile Gürcistan'da olalım" cevabını verdi.
Basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia ile görüştü.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia'yı kabul etti.
Şentop, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Gakharia ve beraberindeki heyeti, Başkanlık makamının girişinde karşıladı.
Daha sonra Şentop ve Gakharia, Divan Salonu'nda düzenlenen heyetler arası görüşmeye başkanlık etti. Görüşmeye, Türkiye-Gürcistan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez de katıldı.
Kaynak: Ajanslar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia İle Görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia İle Görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia İle Görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia İle Görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia İle Görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia İle Görüştü


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.