Gürcistan Cumhurbaşkanlığı Seçiminin Galibi Salome Zurabişvili Oldu

28 Kasım 2018 tarihinde yapılan Gürcistan Cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi hükümetin desteklediği bağımsız aday Salome Zurabişvili oldu. 

Gürcistan Cumhurbaşkanlığı Seçiminin Galibi Salome Zurabişvili Oldu
Chveneburi NET
Chveneburi NET
29 Kasım 2018 Perşembe 16:25

Gürcistan Cumhurbaşkanlığı İkinci Tur Sonucu

28 Kasım 2018 tarihinde yapılan Gürcistan Cumhurbaşkanlığı seçiminin galibi hükümetin desteklediği bağımsız aday Salome Zurabişvili oldu. 

Sandıkların kapanmasının ardından sandık seçmen çıkış anketleri yayınlandı. Sandık seçmen çıkış anketinde Salomo Zurabişvili açık ara önde gözüküyordu. Nihayetinde ilerleyen saatlerde de ilk gelen sonunçlar da bu yönde oldu. Tüm sandıkların sayımı ardından seçimi %59,52 ile Salome Zurabişvili seçimin galibi oldu. Rakibi Grigol Vaşadze ise %40,48 oranında oy aldı.

Salome Zurabişvili, böylelikle Gürcistan'ın halk tarafından seçilmiş son cumhurbaşkanı ve ilk kadın cumhurbaşkanı özelliğini sahip oldu. Son yapılan anayasa değişikliği ile bundan sonra cumhurbaşkanını parlamento seçecek. Yürürlüğe giren yeni anayasa ile Cumhurbaşkanlığı dahada sembolik hale geliyor, bir çok yetkiler parlamento başkanına, hükümete ve parlamentoya devredilmişti.

Gürcistan'ın 1921 yılında Bolşeviklerin bağımsız Gürcistan'ı işgal ettikten sonra Fransa'ya göç eden bir ailenin çocuğu olarak Paris'te dünyaya gelen 66 yaşındaki Zurabişvili, çeşitli ülkelerde Fransa'nın diplomatik temsilciliklerinde çeşitli görevlerde bulundu. 2003-2004 yıllarında Fransa'nın Tiflis Büyükelçisi olarak çalıştı. 2004-2005 yıllarında ise Gürcistan'ın Dışişleri Bakanı olarak da görev yaptı. Saakaşvili ile yollarını ayıran Zurabişvili, 2006'da "Gürcistan'ın Yolu" partisini kurdu. Zurabişvili, son parlamento seçimlerinde bağımsız milletvekili seçilmişti. 

Salome Zurabişvili

Bu seçim muhalefet için bir milattı. Gürcistan eski Devlet Başkanı Mikheil Saakaşvili'nin partisi Ulusal Birlik Hareketi Partisi'nin (Natsionaluri Modzraoba) öncülüğünde 9 partinin oluşturduğu Güç Birlikteliktedir (Dzala Ertobaşia) koalisyonu ve bu koalisyonu ikinci turda destekleyen diğer muhalefet partiler için iktidar partisini birlikte devirecekleri umutları doğmuştu. Ancak öyle olmadı. Seçim kampanyaları döneminde Mikheil Saakaşvili ve muhalefet koalisyonununu oluşturan partiler Salome Zurabişivili'yi vatana ihanetle suçluyor, ülkeyi Rusya'nın yörüngesine oturtacağını iddia ediyorlardı.

İlk tur ile ikinci tur arasında makasın bu kadar açılmasının etkilerini muhalaefet partileri seçimdeki yolsuzluk, oy kullanırken seçmenlerin baskı altına alacak faaliyetleri öne sürdüler. Hükümet parti yetkilileri tarafından ise bu iddialar yalanlandı. Muhalefet, seçmene yapılan yiyecek (patates, soğan, un vb.) yardımlar ve borcu 2.000 Lari altında olup kara listede olanların borcunu sileceğini taahüt eden Gürcü Hayali Partisi (Kartuli Ostneba) lideri milyarder Bidzina İvanişvili'nin seçmende etkili olduğu, bu ise seçmene rüşvet ve kanuna aykırı davranmakla suçluyordu. Muhalefet özellikle 2.000 Lari'nin altındaki borcu olup kara listedekilerin borcunun ödenmesinin  1.5 milyar Lari olduğunu, bu taahüdünün yerine getirilmeyeceği konusunda seçmenine çağrı yapıyordu.

Uluslararası gözlemciler, geçen ayki ilk tur oylamanın "eşit olmayan şartlarda" yapıldığını söylemişti.

Zurabişvili, Gürcistan'ın Rusya ve Batı'yla ilişkileri arasında bir denge kurmasından yana politikaları savunuyordu. Zurabişvili, 2008 Ağustos ayındaki Rusya-Gürcistan savaşını  Saakaşvili'nin çıkardığını yönünde söylemleri çok konuşuldu. Saakaşvili ise bu iddiaları her defasında yalanlıyordu. Saakaşvili,, paramiliter grupların Gürcistan'ın uluslararası alanda da tanınan Güney Osetya'da (Tskvinvali) terör eylemi ve provakasyonuna son vermek için kendi topraklarında operasyon düzenlediğini bu operasyona Rusya'nın Gürcistan'a saldırması ile savaşın çıktığını söylüyordu.

Grigol Vaşadze


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.