Gürcistan'daki Seçime Çifte Vatandaşların Oy Kullanmaları

8 Ekim 2016 tarihinde Gürcistan'da yapılacak Genel Seçim'de (Palamento ve Acara Yerel Meclis Seçimi) Türkiye'deki Gürcistan vatandaşlarıda oy kullanabilecekler.

Gürcistan'daki Seçime Çifte Vatandaşların Oy Kullanmaları
Chveneburi NET
Chveneburi NET
11 Ağustos 2016 Perşembe 12:31

8 Ekim 2016 tarihinde Gürcistan'da yapılacak Genel Seçim'de (Parlamento ve Acara Yerel Meclis Seçimi) Türkiye'deki Gürcistan vatandaşlarıda oy kullanabilecekler. Gürcistan seçimlerinin oldukça çekişmeli geçeceğine benziyor.

Onlarca partinin yarışacağı seçimlerde görevdeki Başbakan Giorgi Kvirikaşvili'nın partisi Gürcü Hayali Partisi (Kartuli Otsneba), Saakşvili'nin kurduğu ve Gürcistan Meclis eski başkanı Davit Bakradze'nin liderlik yaptığı Ulusal Birlik Hareketi Partisi, (Ertiani Natsionaluri Modzraoba) Gürcistan'ın BM eski temsilcisi ve şimdiki koalisyonun eski ortağı İrakli Alasania'nın liderlik yaptığı Özgür Demokratlar (Tavispali Demokratebi), uzun yıllardır muhaleftte sert demeçlerle gündeme gelen Şalva Natelaşvili'nin liderlik yaptığı İşçi Partisi (Leiboristuli Parti), İrma İnaşvili'nin liderlik yaptığı Vatansever Birliği Patisi (Pattriotta Aliansi), ateşli Rus yanlısı politka izleyen Gürcistan Parlamentosu eski başkanı Nino Burcanadze'nin liderlik yaptığı Demokratik Hareket Partisi (Demokratiuli Modzraoba), opera sanatçısı ve hayırsever Paata Burculadze'nin liderlik yaptığı Halk İçin Devlet Patisi (Sakhelmtsipo Khalkhistvis) katılıyor.

Türkiye'deki çifte vatandaşlarının izleyeceği yollar şunlardır.

Oyunu Türkiye'de Kullanmak İsteyenler:
Gürcistan pasaportu olup oyunu Türkiye'de kullanmak isteyenler ikametinize en yakın konsolosluklar ve elçilikte kullanabilirler. Konsolosluklar ve elçilikte oyunu kullanabilmeniz için, ikametinize en yakın konsolosluğa veya elçiliğe Türkiye'deki ikametinizi Nüfus Müdürlükleri'nden alacağınız Yerleşim Belgesi ile kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Konlosluk kaydı yaptırmayanlar seçen kütüklerde yer almayacağı için oyunu kullanamayacaklardır. 

Oyunu Gürcistan'da Kullanmak İsteyenler:

Seçenek “A”
Bu seçenek vatandaşlık hakkını kazanıp henüz pasaport veya kimlik almayanlar içindir.
Gürcistan Pasaportu- kimlik belgesinin alınması, fiili ikamet adresinin gösterilmesi ve seçmenler listesine yazılmak gerekmektedir.
Kimlik belgesinin alınması ve ikamet adresinin kayıdı için Gürcistan'da herhangibir Adalet Bakanlık birimlerine başvurmanız gerekmektedir.

Gerekli Belgeler:
1. Gürcistan Pasaportu,
2. Ev sahibinin ikamete geçmeniz için izini,
3. Vesikalık fotoğraf  (Adalet Bakanlığı'nda çekiyorlar),
4. Ödeme makpuzu (10 çalışma günü-30 Lari, 1 çalışma günü-65 Lari).
 
Kimlik belgesinin alınmasından sonra seçimlere en geç 16 gün kala (22 Eylül) ikamet adresinize göre ilgili Seçim Komisyonu'na (CESKO) başvurmanız gerekmektedir. Seçim komisyonu iki gün süre içerisinde seçmenler listesinde değişiklik yapmak üzere karar almaktadır.
 
Seçenek “B”
Bu seçenekte vatandaşlığa hak kazanıp pasaportunu almış ancak kimliğini almamışlar kimlik çıkartmak gerekiyor. Kimlik çıkartmış ancak adresten düşülmüş ise de bu işlem yapılması gerekiyor.
Gürcistan Kimlik Belgesi (ID kart)- fiili ikamet adresi ile kayıt olmak ve seçmenler listesine yazılmak gerekmektedir.
İkamet adresinin kayıdı için Gürcistan'daki herhangibir Adalet Bakanlığık birimine başvurmak gerekmektedir.

Gerekli Belgeler:
1- Ev sahibinin oturduğu evde ikamete geçmeniz için izini,
2- Kayıt iki çalışma günü içerisinde ücretsiz yapılmaktadır. 

Kimlik belgesinin alınmasından sonra seçimlere en geç 16 gün kala (22 Eylül) ikamet adresinize göre ilgili Seçim Komisyonu'na (CESKO) başvurmanız gerekmektedir. Seçim komisyonu iki gün süre içerisinde seçmenler listesinde değişiklik yapmak üzere karar almaktadır.

Gürcistan, Acara Yerel Meclisi için sadece Gürcistan, Acara'da oy kullananlar oy verebiliyor, Türkiye'den sadece genel seçim milletvekili için oy kullanabiliyor.

Giorgi Kvirikaşvili, Gürcü Hayali Partisi
Davit Bakradze, Ulusal Birlik Hareket Partisi
Şalva Natelaşvili, İşçi Partisi
Davit Usupaşvili, Cumhuriyetçeiler Partisi
İrakli Alasania, Özgür Demokratlar

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.