Gürcistan İkinci Tur Seçimleri Yapıldı

Gürcistan'da ikinci tur seçimleri 30 Ekim 2016 tarihinde yapıldı. 50 seçim bölgesinda yapılan ikinci tur seçimlerinde 48 bölgede iktidar partisi Gürcü Hayali (Kartuli Otsneba) kazandı. İki seçim bölgesinin birinde Bretsvelebi Partisi Simon Nozadze, Gürcistan eski Dışişleri Bakanı Salome Zurabşvili parlamentoya girdi. 30 Ekim'de yapılan ikinci tur seçimlerinde %50'nin üzerinde oy alayaman Bölge Milletvekli seçimi yapıldı.

Gürcistan İkinci Tur Seçimleri Yapıldı
Chveneburi NET
Chveneburi NET
02 Kasım 2016 Çarşamba 21:43

Gürcistan'da ikinci tur seçimleri 30 Ekim 2016 tarihinde yapıldı. 50 seçim bölgesinda yapılan ikinci tur seçimlerinde 48 bölgede iktidar partisi Gürcü Hayali (Kartuli Otsneba) kazandı. İki seçim bölgesinin birinde Bretsvelebi Partisi Simon Nozadze, Gürcistan eski Dışişleri Bakanı Salome Zurabişvili parlamentoya girdi. 30 Ekim'de yapılan ikinci tur seçimlerinde %50'nin üzerinde oy alayaman Bölge Milletvekli seçimi yapıldı.

Muhalefet partilerinin yoğun eleştirisine sahne olan ikinci tur seçimlerinde de olaylı geçti. Oy kullananlara sürülen mürekepli seçmenlerin tekrar oy kullandığını, çeşitli yöntemlerle hile yapıldığını ve seçimin geçerli sayılmaması gerektiğini söylediler. Ulusal Birlik Hareketi Partisi sözcüleri oy verme devam ederken ihlaller ile ilgili basın konferansları düzenlediler, ihlallerle ilgili fotoğraf ve videoları komuoyu ile payşatılar.

Ülkede görev yapan yabancı gözlemciler ilk tur seçimlerde olduğu gibi usul ve uygulamardaki ihlallere vurgu yaptı. Ancak seçimin geçersiz kılacak kanıya henüz varmadıklarını bununla ilgili detaylı incelmeden sonra raporlarını kamuoyu ile paylaşacaklarını söylediler. Aynı şekilde seçimi takip eden STK'larda zaman zaman ihlallere dikkat çektiler ancak seçimin genel anlamda sürdüğü yönünde açıklamalar yaptı. Seçimlerde yapıldığı iddia edilen usülsüzlük itiraz başvuruları ülke genelinde 135'i buldu. 

Resmi olmayan seçim sonucuna göre İktidar partisi 115, Ulusal Birlik Hareketi Partisi (Ertiani Natsionaluri Modzraoba) 27, Vatanseverler Birliği (Patriotta Aliansi) 6, Bretsvelebi Partisi 1 ve bağımsız 1 milletvekili Parlamento'da 2020'e kadar görev yapacak. 

Bu durumda iktidar partisi, Anayasayı değitirecek çoğunluk 113 sınırını aşmış 150 sandaliyeli Parlamento'da Anayasayı değiştirecek çoğunluğa ulaşmış oldu. 

Giorgi Kvirikaşviliİktidar Partisi yeni dönem için hazırlıklarına başladı. Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, Anayasayı değiştirecek çoğunluğa ulaştıkalrını, bu çoğunluğu ülkenin kalkınması için kullanacaklarını ve bu başarıdan dolayı seçmenlerine teşekkür etti. Kvirikaşvili yeni dönemde önemli değişklik sinyalini verdi. Giorgi Kvirikaşvili, seçimden önce yaptığı TV röportajında enaz 3 bakanlığın değişeceğini ve Diaspora'dan Sorumlu Devlet Bakanlığı'nı, Dışişleri Bakanlığı ile birleştireceklerini söylemişti. 

İrakli Kobakhidze19 Kasım 2016 tarihine kadar toplanması düşünülen yeni Parlamento Başkanı adayı iktidar parti sözcüsü İrakli Kobakhidze'nin adı geçiyor. Parlamento Başkanı seçilmesi durumunda Gürcistan'ın en genç Parlamento Başkanı olmuş olacak. Kulislerde Kobakhidze için deneyimsiz dezavantajı konuşuluyor ancak olası kesin aday oalrak görülüyor.

Davit BakradzeSeçimi yara alarak kaybeden Ulusal Birlik Hareketi Partisi lideri Davit Bakradze Parlamento'ya gireceklerini mücadeleyi sert muhalefetle sürdüreceklerini yineledi. Bakradze, tüm hilelere, engellemelere ve seçmenlerin tehditlerine rağmen ülkede demokrasinin hakim olması için tüm güçleri ile çalışacaklarını söyledi.
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.