Saakaşvili, Ukrayna'ya Geri Döndü

Gürcistan eski Devletbaşkanı ve Ukrayna'da muhalefetteki Yeni Güçler Hareketi'nin lideri Mihail Saakaşvili, ülkeye girişi yasak olmasına rağmen kameralar eşliğinde 10 Eylül'de Ukrayna sınırından geçti.

Saakaşvili, Ukrayna'ya Geri Döndü
Chveneburi NET
Chveneburi NET
10 Eylül 2017 Pazar 23:23

Gürcistan eski Devletbaşkanı ve Ukrayna'da muhalefetteki Yeni Güçler Hareketi'nin lideri Mihail Saakaşvili, ülkeye girişi yasak olmasına rağmen kameralar eşliğinde 10 Eylül'de Ukrayna sınırından geçti. Saakaşvili'ye, Polonya milletvekili Sarius Volsk, Ukrayna milletvekilleri ve muhalif lider Yuliya Timoşenko eşlik etti. Saakaşvili destekçileri tarafından sınırda coşkuyla karşılandı. 

Poroşenko, Saakaşvili'ye Mayıs 2015'te Ukrayna vatandaşlığı vermişti. Saakaşvili, Odessa Valiliği görevine atanmış ama 2016'da bu görevden istifa etmiş ve Yeni Güçler Hareketi Partisi'ni kurarak muhalefete geçmişti. 

Poroşenko lie ters düşen Saakaşvili Poroşenko'nun imzasıyla Ukrayna vatandaşlığından çıkarıldıktan sonra Ukrayna pasaportuyla önce ABD'ye, ardından Polonya'ya giden Saakaşvili, Ukrayna'da önümüzdeki sonbahar döneminden itibaren iktidar karşıtı protestolar organize edeceğini açıklamıştı. Saakaşvili'nin şu an hiçbir ülkenin vatandaşı değil.

Saakaşvili, eski Ukrayna Başbakanı Yuliya Timoşenko ile birlikte Polonya'nın Ukrayna sınırındaki Peremış şehrinden Ukrayna'ya gitmek üzere trene binmiş, ancak Ukrayna Demir Yolları'nın, Saakaşvili inene kadar trenin hareket etmemesi talimatı verdiği bildirilmişti. Garda toplanan kalabalık, trenin Saakaşvili'yi Ukrayna'ya götürmesi talebiyle uzun süre gösteri yaptı. Tren istasyonunda açıklama yapan Saakaşvili ve eski Ukrayna Başbakanı Yuliya Timoşenko, Poroşenko yönetiminin "diktatörlük kurma" girişiminin önüne geçmek istediklerini söyledi. Ana muhalefetteki Vatan Partisi'nin lideri Timoşenko, bizzat Poroşenko'nun trenin Ukrayna'ya gitmemesi için talimat verdiğini savundu. 

Saakaşvili, Ukrayna'ya Geri Döndü
Polonya sınırını sorunsuz geçen Saakaşvili, Ukrayna kapısında destekçileri tarafından coşkuyla karşılandı. Saakaşvili kapıda Ukrayna güvenlik güçleri tarafından durduruldu. Polisler, Saakaşvili'ye sınır kapısı alanının mayınlı bölge olduğunu bildirerek, güvenlik gerekçesiyle buradan geçmesine müsaade etmeyeceklerini belirtti. 

Saakaşvili, Ukraynalı güvenlik güçleriyle sohbet ederken, Ukrayna tarafında kendisini desteklemek için toplanan yüzlerce vatandaş, polis kordonunu zorla geçip Saakaşvili'yi Ukrayna topraklarına geçirdi. Saakaşvili ve Timoşenko, otobüs ile "Şegini" sınır kapısından Ukrayna'ya giriş yaparken sınır muhafızları ile Saakaşvili destekçileri arasında arbede oldu. Saakaşvili, arbede sırasında destekçilerinin yardımıyla ülkeye giriş yapabildi.

Ülkeye böylece giriş yapan Saakaşvili Lvov Belediye Başkanı ve destekçileriyele, Lvov kentine geçti.

Eski Gürcistan Devletbaşkanı Saakaşvili, Ukrayna vatandaşlığını geri kazanmak amacıyla dava açmaya ve muhalefette siyasi faaliyetlerini devam ettirme kararı aldığını söyledi.

Gürcistan'da hakkında tutuklama kararı bulunan Saakaşvili, 2013'ten bu yana ülkesine dönemiyor. Gürcistan Başsavcılığı, geçtiğimiz hafta Ukrayna'dan Saakaşvili'nin iade edilmesi talebini yineledi. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, 1 Eylül tarihinde Ukrayna Adalet Bakanlığına gönderilen yazıyla eski Gürcistan Devletbaşkanı Saakaşvili'nin gözaltına alınması ve Gürcistan'a iade edilmesinin istendiği bildirildi.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.