Yeni Sayaca Köyü - Ulubey - Ordu

Ordu ile Ulubey ilçesine bağlıdır. Ulubey ilçesinden 5 km. güneyinde Ulubey-Sivas karayolu üzerindedir.

Yeni Sayaca Köyü - Ulubey - Ordu
16 Temmuz 2004 Cuma 13:49

Yeni Sayaca Köyü

Süleyman ÇALIŞKAN

Konumu: Ordu ile Ulubey ilçesine bağlıdır. Ulubey ilçesinden 5 km. güneyinde Ulubey-Sivas karayolu üzerindedir.
Tarihçesi: 93 harbinde Batumi'den gelen Gürcüler once Ordu'nun Eskipazar mevkiinde yerleştirilir. Ancak o yıllarda sıtma hastalığı yaygın olduğundan, Batumi'de yaşadıklan yerlerin şu anda oturdukları yerlere çok benzediğinden, Eskipazar mevkiinden yokuş dibi, Bahariye köyü, bir kısmıda Ordu merkez köylerinden Akkese, Burhanettin, Tepeköy ve Yeni Sayaca köyüne yerleşmişlerdir. Sayaca köyüne yerleşen Gürcüler Çöllen, Çubuk ve Kazancı mahallelerine yerleşmişler. Köy tipi evlerin yerine beton evler yapılmış, evlerin altına ahırlar yerleştirilmiş, zamanla ahırlar dışarda inşaa edilmiştir. Ayrıca serendeler ve samanlıklar yaygın haldedir. Evler sıvalı ve boyalıdır. Her evde mutlaka telefon, elektrik ve su mevcuttur. Renkli televizyondan al da derin dondurucusu olmayan evler yoktur, köy halkı şehir yaşantısını sürdürmektedir.

Nüfusu: Köy nüfusu 1.200 kişidir. Ancak köy nüfusundan daha fazla başta Ordu ve İstanbul'da gurbette yaşamaktadır. Köyün gerçek nüfusu fındık ayı olan Ağustos ayında kendini göstermektedir. Köyün okur-yazar oranı % 98 dir. Çok sayıda üniversite mezunu vardır. Tahsil yapanların hemen hepsi köyden ayrı yerde veya özel kuruluşlarda çalışmaktadır. Ordu iline yakın oturanlar köye sabah akşam gidiş geliş yapmak sureti ile köyde oturmaktadır, köyünden ilişkisini kesmemiştir. Dededen kalma arazisine saygısı nedeniyle her yıl Ağustos ayında kısa sürede kalsa köyüne gelir. Köyün her mahallesinde ilkokul ve cami vardır.

Gelenekler: Geleneklere çok bağlı olan köyde, bu gelenekler süratle kaybolmaktadır.Önceki yıllarda evlenmeler Gürcülerle yapılıyordu son yıllarda bu gelenek artık yok gibidir. Gürcüce bilinmekte ise de günlük yaşamda Gürcüce az kullanılmaktadır. İçki, kumar kesinlikle yoktur. Büyüklere saygı eskisi gibi devam etmektedir. Bayramlarda bayram namazından sonra başta yaşlılar sıraya dizilirler sıra ile bayramlaşma yapılmakta cami çıkışında her eve uğramak sureti ile bayramlaşma yapılmaktadır. Köy halkı dinine düşkün, vatansever ve misafirperverdir. Türkiye'de belkide ilk kez Kuran yatılı kursu bu köydedir.

Tarihi yerler: Kazancı mahallesinde BizansIılardan kalan tarihi kale vardır. Kalenin tek giriş yeri var, sadece iki kişi yan yana yürümek sureti ile çıkabiliyor. Daha önce korumaya alınamadığından defineciler tarafından kazı çalışmaları yapılmış, bu nedenle tahribata ugramıştır. Ayrıca tarihi çeşmeler de mevcuttur.

Ekonomi: Köyde fındık, mısır ve patates yetiştirilir. Ekonomik olarak fındık satılmaktadır. Köy halkının ekonomik gelir kaynağı fındıktır. Ayrıca arıcılık ve hayvancılık yapılmaktadır.Ekonomik durumu iyi olanlar kış aylarında şehir merkezinde oturmaktadır. Köyde pek az kişi tarafından bilinen

Gürcüce manilerden biri:

Şukti bico şekşenduvo
Lamazi gogo dakşuvendeba
Erti vori mesama
Me gogvevşi visame.

Çveneburi Kültürel Dergi 
Ekim-Aralık 2001 Sayı: 42


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Kemal Çalışkan - 5 yıl önce
Çok güzel özetlemişim ağzına sağlık