Chveneburi.Net - Gürcü Kültür Evi

Megrelce Adlar ve Soyadları

Kitaplar

Akaki Çanturia’nın (1881-1949) “Megrelce Adlar ve Soyadları” adlı çalışması Artanuci Yayınevince 2006 yılında yayımladı.

Akaki Çanturia’nın (1881-1949) “Megrelce Adlar ve Soyadları” adlı çalışması Artanuci Yayınevince 2006 yılında yayımladı. Yazar, eserdeki Megrelce adlar ve soyadları listesini İkinci Dünya Savaşı başlamadan önce, Dil ve Maddi Kültür Enstitüsü’nün görevlendirmesiyle oluşturmuş. Akaki Çanturia, Dil ve Maddi Kültür Enstitüsü ile 20 Mayıs 1940 tarihinde imzaladığı sözleşmeye göre, bu özel ad ve soyadları, açıklamalarıyla ele alarak, on bin kadar sözlüksel malzeme biriktirecekti. Ne var ki yazar, sözleşmeyle belirlenen çalışma için ad ve soyadların açıklamalar kısmını tamamlayamadı. Adı geçen listede bulunan isimler İvane Cavahişvili Tbilisi Devlet Üniversitesi Onomastik Laboratuarı dergisi olan Kartveluri Onomastika’nın ikinci cildinde yayımlanmıştı (2004). Artanuci Yayınevi ise Akaki Çanturia’nın bu çalışmasının tamamını yayımlamıştır.


Akaki Çanturia’nın “Megrelce Adlar ve Soyadları” adlı kitabı, Artanuci Yayınevi tarafından yayımlanan “Kolheti Serisi”nin ikinci kitabıdır.

(Akaki Çanturia, Megrelce Adlar ve Soyadları, Tiflis, 2006)

Pirosmani Dergisi, Sayı:3 (Kış 2007)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.