Chveneburi.Net - Gürcü Kültür Evi

Türkiye Doğumlu Gürcü Veriko'yu Dünya Baştacı Yaptı 

Sanat

Türkiye doğumlu Gürcü, eğitimci bir ana babanın çocuğu olan Veriko Tchumburidze (Çumburidze),  dünyanın en önemli keman yarışmalarından birisi, 1935’ten beri, dört yılda bir Polonya’nın Poznan kentinde yapılan 15. Uluslararası Wieniawski Keman Yarışması’nda birincilik ödülünün sahibi oldu. 

Türkiye doğumlu Gürcü, eğitimci bir ana babanın çocuğu olan Veriko Tchumburidze (Çumburidze),  dünyanın en önemli keman yarışmalarından birisi, 1935’ten beri, dört yılda bir Polonya’nın Poznan kentinde yapılan 15. Uluslararası Wieniawski Keman Yarışması’nda birincilik ödülünün sahibi oldu. 

Çaykovski Yarışması’ndan sonra ikinci sırada olan bu yarışma, ünlü Polonyalı besteci Henryk Wieniawski’nin (1835- 1880) 100. yaşına adanarak kurulmuş. Wieniawski galibi nice sanatçı, adını keman virtüözleri listesine altın harflerle yazdırmıştır. 

8-23 Ekim tarihleri arasında Polonya’nın Poznan şehrinde dört aşamada gerçekleştirilen ve 180 başvuru arasından seçilen 50 aday arasından yükselmeyi başaran Veriko Tchumburidze, Pekineller tarafından 14 yaşında keşfedilmişti.

‘Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler’ projesi, 15-25 yaş arasındaki üstün yeteneklerin uluslararası düzeyde gelişimleri için Güher ve Süher Pekinel’in mentorluğunda eğitim almalarını sağlıyor. Türkiye çapında konservatuvarlarda düzenlenen seçmeler sonucunda programa dahil olmaya hak kazanan üstün yetenekler, müzik alanında dünyadaki prestijli okullarında eğitim görüyor ve kısa sürede ulaştıkları konumla uluslararası yarışmalarda ödüller kazanıyor. Güher ve Süher Pekinel'in Türkiye'deki konservatuvar öğrencileri arasından seçtiği öğrencileri dünya sahnelerine kazandırma hedefiyle 7 yıl önce başlattığı “Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler” projesinin başarı hikayelerine bir yenisi daha eklenmiş oldu.

1996 yılında dünyaya gelen Veriko Tchumburidze (Çumburidze) keman eğitimine 4 yaşında Mersin Üniversitesi'nde Selahattin Yunkuş'un öğrencisi olarak başladı. 2004'te Gülden Turalı Keman Yarışması ve 2006'da Gürcistan Ulusal Yarışması'nda birinci olan Tchumburidze, Eylül 2012'de 7. Uluslararası Tchaikovsky Genç Müzisyenler Yarışması'nda jürinin kararıyla en yüksek puanla birinciliği elde ederek, uluslararası festivallerden konser davetleri aldı.

Veriko'nun annesi, ülkemizdeki nice ünlü kemancıyı yetiştiren Lily Tchumburidze (Lili Çumburidze). Babası David, eğitimciliği kadar değerli bir obuacı ve besteci. Veriko, üç-dört yaşında annesiyle kemana başladı, Mersin Konservatuvarı’nda Selahattin Yünkuş’un ve annesinin öğrencisi oldu; Viyana’da Dora Schwarzberg ile çalıştı. “Güher- Süher Pekinel, Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler” bursiyeri oldu. 41. İstanbul Müzik Festivali’nin açılışında Borusan Filarmoni’nin solistiydi. Seiji Ozawa Akademisi’nin ustalık sınıfına ve Verbier Festivali’ne davet edildi. 

Veriko’nun sahnede konsantre olma yeteneği, tutkulu çalışı, vakarlı duruşu ve somut dünyadan sıyrılıp müziğin içine girişi, ona çok şey kazandırıyor.  Polonyalı besteci Penderecki’nin onursal başkanlığındaki jüride, Maxim Vengerov (jüri başkanı), Zahar Bron, Ilya Gringolts, Andrej Kulka gibi önceden bu yarışmada ödül kazanmış ünlü müzikçiler vardı. Vengerov dünyanın dört merkezine adeta kamp kurarak başvuranları elemiş. Sonunda 30 kişi katılmaya hak kazanmış. 

İkincilik, Bomsori Kim (Güney Kore) ve Seiji Okamoto (Japonya) arasında paylaştırılırken üçüncülük kimseye verilmedi. Polonya Kültür Bakanı’nın bilgili ve kültürlü konuşması imrenilmeyecek gibi değildi: Ülkesinin acıklı geçmişine karşın yetiştirdiği büyük müzikçileri anımsattı. Veriko, on beşinci yarışmanın kraliçesiydi. Dakikalarca ayakta alkışlandı. Altın madalyadan başka Volskwagen, General Electric gibi firmaların özel ödüllerini de aldı ve bir yıl için Michael Goldman imzalı değerli bir kemana sahip oldu. 

Kaynak: Milliyet, Cumhuriyet (Evin İlyasoğlu), ve Yeni Şafak

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.