Chveneburi.Net - Gürcü Kültür Evi

Kamuoyuna: Kuzey Kafkas Lobisinin Cevabına Cevap

Haber-Analiz

BDT ülkelerinin yaptıkları anlaşma, hiçbir BDT ülkesinin diğer BDT ülkesindeki ayrılıkçı yönetimlere destek vermeyeceği ilkesine dayanır. Sizin ambargo olarak adlandırdığınız anlaşmanın kapsamı budur.

Değerli Abhaz kardeşlerimiz!

BDT ülkelerinin yaptıkları anlaşma, hiçbir BDT ülkesinin diğer BDT ülkesindeki ayrılıkçı yönetimlere destek vermeyeceği ilkesine dayanır. Sizin ambargo olarak adlandırdığınız anlaşmanın kapsamı budur. Bu anlaşmayla Sohumi yönetimi, BDT ülkelerince ayrılıkçı yönetim olarak tanımlanmıştır. Buna rağmen Rusya’nın Sohumi yönetimine ambargo uygulamadığını bütün dünya biliyor. Moskova belediye başkanının Sohumi yönetimine hibe yardımlarını, Rus oligarklarının Abhazya’da mülk edindiklerini de dünya biliyor. Ne var ki sizler Türk kamuoyunun bunu bilmediğini varsayıp açıklamalar yazıyorsunuz. 
       
Abhazya’nın Gürcistan’ın diğer bölgelerine ulaşımını ve ilişkisini engelleyenler Gürcüler değil Ruslar ve Rusya’nın kuklası Sohumi yönetimidir. Gerçeğin ta kendisi, Tiflis yönetiminin ekonomik ambargosu değil de jure özerk cumhuriyetiyle ilişkilerinin engellenmesidir. Yıllardır Abhazya’nın nüfusundan tarihine kadar Türk kamuoyuna aktardığınız yalan ve yanlış bilgilere artık kimse inanmıyor, Allah’ın bildiğini artık kuldan saklamak da mümkün olmuyor. 
       
Rusya’nın oyuncağı olan Sohumi yönetimi Gürcülere etnik temizlik uygulamış ve on beş yıldır kendi halkına da yoksulluktan başka bir şey getirmemiştir. Gali bölgesine dönebilen Gürcülere silahlı milisleriyle bugün de insanlık dışı baskıyı sürdüren yönetim aynı yönetimdir ve Sohumi yönetiminin nasıl bir yönetim olduğunu anlamanız için herhangi bir Gali sakiniyle konuşmanız yeterledir. 
       
Sohumi yönetimi, önce evlerinden sürülen ve yakınları öldürülen Abhazyalı Gürcülerin, sonra uluslararası kamuoyunun önünde, bir insanlık suçu olan etnik temizlikten sorumludur. İnsanlık suçu işlemiş bir yönetimin barışçı ve adaletli bir yönetim olduğunu söylemek, neredeyse bu suça ortaklık etmek kadar vahimdir.
       
Görüşmeler de sandığınız gibi yürümemiştir ve bu konuda da yanlış bilgilendirildiğiniz görülmektedir. De facto Sohumi yönetiminin Tiflis hükümetiyle yaptığı bütün görüşmeler oyalama taktiğinden ibarettir. Öte yandan Sohumi yönetimi, Moskova yönetiminin sözünden dışarı çıkamayan ve Kremlin’in direktiflerini birebir uygulayan hukuk dışı bir yönetimdir. Asıl amacının Abhazya’yı Rusya Federasyonu’na katmak olduğu artık herkes tarafından bilinmektedir. Allah’ın bildiği bu gerçeği de artık kullardan saklamak mümkün değildir. 
        
Değerli Abhaz kardeşlerimiz, 

Kendi aranızda yaptığınız sohbetlerdeki gerçek kaygılarınızı kamuoyuyla paylaşmanızın artık zamanı gelmiştir. Rusların Abhazları yok etmek üzere olduğu gerçeği artık gizlenemez gerçek haline dönüşmüştür. Sohumi yönetiminin kendi dilini neredeyse konuşmayan ve kendi dili yerine Rusça kullanan bir toplum yaratma sürecini çoktan başlattığını sizler kadar bizler de bilmekteyiz. 
       
Savaş planlarının 1992 yılından önce yapıldığını ve suçun sadece Gürcülere atıldığını sizler de gayet iyi biliyorsunuz. Kendinize yanlış bir ortak seçtiğinizi ve bu ortaktan şimdi kurtulamadığınızı da bizler gayet iyi biliyoruz. Çeçenleri katliamlarla yok etmeye çalışan Ruslar, sizi yok etmek için başka bir yol seçmiş ve elinize bağımsızlık adını taşıyan bir elmaşekeri vermişlerdir. Abhazların bu yok oluş sürecinden kurtuluşunun Ruslardan kurtulmakla mümkün olduğunu hem sizler hem de bizler gayet iyi biliyoruz.

        
Değerli Abhaz kardeşlerimiz, 

Gelecek kuşaklara karşı sizlerin de sorumluluğu bulunuyor. Tarihe kendi halkını yok eden düşmanla işbirlikçi olarak geçmek yerine, kendi halkının geleceğini koruyan kişiler olarak anılma şanınız hâlâ vardır. Gürcülerin ve Abhazların arasına, sözüm ona Barış Gücü konuşlandırmış olan Rusları gelin birlikte evlerine yollayalım ve birlikte müreffeh bir ülke yaratalım. On beş yıl önce işlenmiş hatayı bugün de sürdürmeniz gerekmiyor. 

        
Değerli Abhaz kardeşlerimiz,

Farkında değilmiş gibi davransanız da Gürcülerin uzattığı elin sizin de geleceğiniz olduğunu bildiğinizi bizler biliyoruz.  Yapılacak tek şey, uzatılmış ele sizin de elinizi uzatmanızdır. Aynen bildirinizde belirttiğiniz gibi, bizleri değerli kardeşleriniz olarak gördüğünüze inanmak istiyor ve bizler de değerli kardeşlerimiz olduğunuzu yeniden ilan ediyoruz.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
20 Mart 2008 tarihli TRT NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR? başlıklı basın açıklamamıza Kuzey Kafkas lobisi cevap niteliğindeki bir yazıyla karşılık vermiştir. Yukarıdaki yazı bu konuya ilişkin basın açıklamamızdır.  

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.