Chveneburi.Net - Gürcü Kültür Evi

Kamuoyuna: TRT Ne Yapmaya Çalışıyor?

Haber-Analiz

0 Mart Pazartesi günü TRT 1 kanalında yayınlanması planlanan, Banu Avar’ın hazırlayıp sunduğu “Sınırlar Arasında” programının “Sohum Zamanın İçinde” bölümü TRT Haber Dairesi’nin kararı ile yayından kaldırılmıştı. Oysa 24 Mart gecesi aynı programın bu kez “sansürlü” hali ile yayınlanacağı duyuruldu.

TRT NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR?

10 Mart Pazartesi günü TRT 1 kanalında yayınlanması planlanan, Banu Avar’ın hazırlayıp sunduğu “Sınırlar Arasında” programının “Sohum Zamanın İçinde” bölümü TRT Haber Dairesi’nin kararı ile yayından kaldırılmıştı. Oysa 24 Mart gecesi aynı programın bu kez “sansürlü” hali ile yayınlanacağı duyuruldu.

“Sansürlü” veya “sansürsüz”, böyle bir programın yayınlanması Gürcistan’ın uluslararası alanda tanınmış sınırlarına, şu an zirvede bulunan Türkiye–Gürcistan ilişkilerine yapılmış bir hakarettir. Türkiye, Gürcistan’ın mevcut sınırlarını tanıdığını defalarca beyan etmiştir. Ayrıca Gürcistan’a ekonomik, sosyal ve askeri yardımlar yapmakta, ordusunu eğitmektedir. Gürcistan’ın NATO üyeliğini destekleyen ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Gürcistan ile ilgili dış politikası böylesine açık olan Türkiye’de, kamuya ait olan bir TV kanalının, Gürcistan’ın tanınmış sınırları üzerinde tartışma ve ihtilaf yaratmayı amaçlayan bir program yapımı kararı alması, bunu bütçesinden finanse etmesi ve yayınlama kararı alması anlaşılamaz uygulamalardır.  

Dünyada hiçbir devletin tanımadığı Abhazya’nın tepesinde gerçekte Rus yanlısı bir kukla yönetim bulunmaktadır. 1992–1993 ve 1998 yıllarında Abhazya’da meydana gelen ve Rusya tarafından kışkırtılan savaşta, büyük çoğunluğu Gürcülerden oluşan 10.000–35.000 arası sivil, ayrılıkçı yönetim tarafından katledilmiş ve 250.000 Gürcü uygulanan etnik temizlik çerçevesinde, baskıyla ve zorla, binlerce yıldır yaşadıkları topraklarından edilmiştir. Bugün Rusya güdümündeki ayrılıkçı yönetim bu insanların evlerine dönmelerine izin vermemektedir. Rusya desteğindeki Erivan yönetiminin yukarıda anılan yıllarda Azeri kardeşlerimize yaptıkları katliam ve sürgünün aynısını Gürcülerin de yaşadığı unutulmamalıdır. Hocalı’da yaşanan katliamın onlarca benzeri Gürcü topraklarında da yaşanmıştır ve Gürcülerin belleklerinde sıcak bir şekilde yerini korumaktadır. Abhazya’daki savaşta asıl mağdurun Gürcüler olduğu ve etnik temizliğe uğratıldıkları, AGİT dâhil birçok uluslararası kuruluş tarafından tanınmış ve belgelenmiştir.

Rusya, Kosova’da Batı’ya karşı aldığı yenilginin rövanşını Abhazya üzerinden alma yoluna gitmektedir. Bu programın Rusya’nın Abhazya’yı tanıma yönünde adımlarını sıklaştırdığı bu günlerde ekrana gelmesi dikkat çekicidir. Türkiye’deki ayrılıkçı hareketlere destek veren programların bazı yabancı televizyon kanallarında ekrana gelmesi ve bu yönde atılan adımlar bizleri nasıl derinden yaralıyor ve sinirlendiriyorsa, bu programın da Gürcü halkını yaralayacağı kesindir.

Tanıtımından tek yanlı bir bakış açısı ile hazırlandığı anlaşılan bu programın Gürcistan’ın ayrılıkçı problemlerinin çözümüne bir katkıda bulunmayacağı, halklar arasına nefret tohumları ekeceği muhakkaktır. 

Yukarıda sayılan nedenlerden dolayı “Sınırlar Arasında” programının “Sohum Zamanın İçinde” bölümünün yayınlanması kararını protesto ediyor ve söz konusu bölümün TRT tarafından ivedilikle yayından kaldırılmasını talep ediyoruz. 


İMZA (güncellendi)

- Türk-Gürcü Eğitim ve Kültür Vakfı (İstanbul)

- Artvin-Batum Kültür Dayanışma Derneği (Gölcük-Kocaeli)
- Batum-Artvin Kültür Yardımlaşma Derneği (İznik-Bursa)
- Batum ve Havalisi Kültür Yardımlaşma Derneği (Bursa)
- Gönen Batum ve Artvinliler Kültür Derneği (Gönen-Balıkesir)
- Gürcü Kültür Derneği (Düzce)
- Hendek Batum ve Havalisi Kültür Derneği (Hendek-Sakarya)
- İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneği (İnegöl-Bursa)
- Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği (Orhangazi-Bursa)

- Chveneburi.Net (www.chveneburi.net), Genatsvale.Net (www.genatsvale.net), Artvinli.Com (www.artvinli.com). Yusufelim.Com (www.yusufelim.com) Macaheli.Net (www.macaheli.net), Sopeli.Net (www.sopeli.net),

- Çveneburi Kültürel Dergi, Pirosmani Dergisi, Sinatle Yayınları

------------------
Protestonuz İçin:
TRT

Faks: 0312 491 28 17
E-Mail: aktifhat@trt.net.tr

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.