Chveneburi.Net - Gürcü Kültür Evi

“Kurbanlarımız Abhazya’da Kestirelim” Kampanyası

Haber-Analiz

 Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi Başkanı İrfan Argun imzasıyla “Hamiyetsever Halkımıza ve Kuruşlarımıza” başlığıyla bir duyuru yayımlandı. Bu duyuru birkaç web sitesinde de yer aldı. Bu duyuruyla, her yıl olduğu gibi, Türkiye’deki yardımsever kişilerden kurban bedeli olarak 100 ABD Doları talep ediliyor. Kurban yardımlarının kime yapılacağı da şöyle belirtiliyor: “Abhazya’da öncelikle savaş gazileri, Çeçenistan savaşı nedeni ile Abhazya’ya sığınmış bulunan kadın ve çocuklara, Abhazya Devlet Yatılı Okullarına, dul, yetim ve muhtaç insanlara ulaştırılarak…” Ve ardından kurbanların İslami kurallara uygun biçimde tedarik edileceği ve kesileceği belirtiliyor. Bütün bunların yapılacağı vaat edilen Abhazya, giden hiç kimsenin henüz tek minare görmediği bir yer. Bunu da öncelikle belirtmek de yarar var.
       
Bu duyurudaki en dikkat çekici noktanın “Çeçenistan savaşı nedeni ile Abhazya’ya sığınmış bulunan kadın ve çocuklara…” vurgusu olduğu açıkça görülüyor. Ne de olsa kurban yardımı toplamak söz konusu olduğunda Çeçenistan savaşı mağdurlarının her zaman iyi bir destek nedeni olacağı biliniyor. Türkiye’den uzak bir coğrafyada, seyahat özgürlüğünün bile olmadığı Abhazya’da, Çeçenistan savaşından kaçıp sığınmış kadınların ve çocukların bulunmadığını, kimsenin bilmesinin nasıl olsa mümkün olmadığı varsayılıyor. Oysa, Çeçenistan savaş nedeniyle Gürcistan’a sığınmış Çeçenlerin sadece Pankisi Vadisi olarak bilinen bölgede yaşadığını Türkiye’ye sığınmış Çeçenler de bilmektedir. Üstelik Putin yönetiminin Tiflis yönetimini birkaç kes bu vadiyi bombalamakla tehdit ettiği de henüz hafızalardan silinmiş değil. 
       
Çeçenistan, Rus yönetiminin yarattığı “cehennem”lerden biri ve Çeçen halkının başına neler geldiği dünya kamuoyunca gayet iyi bilinmektedir. Abhazya da, aynen Çeçenistan gibi, Moskova yönetiminin “cehennem”lerinden biridir ve Çeçen kadınlar ile çocuklarının bir cehennemden kaçıp ikinci bir cehenneme sığındığı inandırıcı olmadığı gibi kurban yardımı talep edilen kişilerle de alay etmektir. Moskova yönetimiyle başından beri işbirliği yapan Abhaz yönetiminin Abhazya’dan 250 bine yakın Gürcüyü evlerinden nasıl sürdüğü, çocukların ve kadınların yollarda nasıl kıyıma uğradığı da artık herkes tarafından biliniyor. Çeçenistan’ı cehenneme çeviren Rus generallerin kontrol ettiği Abhazya’ya giden paraların tam olarak nereye gittiğinin bilinmesi de mümkün değildir. Bugün Ruslar Abhazya’ya yeni askeri yığınak yapıyor ve Abhazya’ya giden paraların askeri amaçlarla kullanılmayacağının da garantisi yoktur. Çeçenistan’da Çeçenleri kıyıma uğratan generaller ile Abhazya’daki savaşı yöneten generallerin aynı Rus generaller olduğunu unutmamak gerekir. 
       
Başka ülkelerde yaşayan Müslümanlara kurban yardımı yapmak isteyen hayırseverlere, bu yardımlarını kontrol edilebilen bölgelere yapmalarının daha hayırlı olacağını hatırlatalım.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.