Gürcistan Başbakanı, Gakharia Türkiye'de TANAP Açılışına Katıldı

Gürcistan Başbakanı, Gakharia Türkiye'de TANAP Açılışına Katıldı
Chveneburi NET
Chveneburi NET
02 Aralık 2019 Pazartesi 18:59

30 Kasım’da Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia, Trans-Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) projesinin Avrupa bağlantısının yapıldığı açılışa katılmak üzere Türkiye'ye geldi.

Türkiye Cumhurbaşkanı, Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı, İlham Aliyev, projenin açılışını, Yunan sınırında, Türkiye'nin kuzeybatısında yer alan İpsala ilçesinde gerçekleştirdiler.

Gürcistan üzerinden Azerbaycan’dan Türkiye’ye uzanan TANAP, Azerbaycan’ın Şah Deniz II sahasından Avrupa’ya gaz taşıyor. TANAP Projesi, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans-Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birlikte Güney Gaz Koridorundan oluşturmaktadır.

TANAP'nin Türkiye'ye 6 milyar metreküp Azerbaycan doğalgazı, Avrupa'ya ise yılda buna ilaveten 10 milyar metreküp doğalgaz sağlaması bekleniyor. Boru hattı, halen yapım aşamasında olan Trans-Adriyatik Boru Hattına (TAP) bağlanarak 10 milyar metreküp doğalgazı Yunanistan, Arnavutluk ve İtalya'ya aktaracak.

Gürcistan Başbakanı, Gakharia Türkiye'de TANAP Açılışına Katıldı

Gürcistan Başbakanı Gakharia, Cumartesi günü Twitter'da, Avrupa bağlantısı için TANAP açılış töreninin "Avrupa enerji güvenliği mimarisinde yeni bir dönem" olduğu şeklinde bir tweet attı. Gakharia, "Bu proje, vatandaşlarımıza daha fazla fırsatlar sağlayacak ve bölgemizin Doğu-Batı enerji koridoru rolünü güçlendirecektir." şeklinde tweet attı. 

Gakharia mesajında Avrupa Enerji güvenliği mimarisinde yeni bir dönem olarak, #TANAP Avrupa Bağlantısı Açılış Törenine katılmaktan onur duydum. Bu proje, çalışanlarımıza daha fazla fırsatlar sağlayacak ve bölgemizin Doğu-Batı enerji koridoru rolünü güçlendirecektir." dedi

Gakharia daha sonra bunun "Gürcistan'ın üstlenmiş olduğu transit işlevini daha da fazla değer katan çok önemli bir proje" olduğunu belirtti. Gakharia ayrıca TANAP projesinin Gürcistan Hükümeti'nin “hızlı ekonomik büyüme, yeni istihdam ve ülkenin güvenliği gibi “ konuları içeren en önemli güçlüklerinin tümüne” yanıt verdiğini belirtti.

Gakharia, “bugün komşularımızla, arkadaşlarımızla birlikte, Azerbaycan doğalgazının Gürcistan üzerinden Avrupa pazarlarına ulaştırılmasına olanak sağlayan TANAP projesi şimdiden Avrupa sınırlarına ulaştığı için, bu etkinliği düzenlememiz son derece önemli,” dedi. 

Gürcistan Başbakanlık basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, Gürcistan, Azerbaycan'dan Türkiye'ye nakledilen 6 milyar metreküp doğalgazın her yıl %5'ini alıyor. Basın bürosu, “Gelecekte 23 milyar metreküp doğalgazın Güney Gaz Koridoruna aktarılacağı zaman, Gürcistan transit payı olarak yılda 1.1 milyar metreküpün üzerinde doğalgaz alacaktır.” dedi. 

Türkiye Cumhurbaşkanı, Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında, bu projenin katılımcı ülkeler arasında "köklü dostluğun simgesi" olduğunu ve "adalet, istikrar ve bölgesel işbirliği için çabalamaya devam edeceklerini" söyledi.

“Bugün faaliyete geçtiğimiz Avrupa bağlantısı TANAP, ülkemizin barışçıl vizyonunun en somut işaretidir. Dünyanın gündeminin ticari savaşlar, terör, sokak gösterileri ve istikrarsızlıklarla dolu olduğu bir dönemde, yine TANAP üzerinden Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlıyoruz.” diye ekledi. 

Gürcistan Başbakanı, Gakharia Türkiye'de TANAP Açılışına Katıldı
Gürcistan Başbakanı, Gakharia Türkiye'de TANAP Açılışına Katıldı
Gürcistan Başbakanı, Gakharia Türkiye'de TANAP Açılışına Katıldı


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.