Gali İlçe Başkanı, Abhazya Başkanı Olarak Atandı

İşgal altındaki Abhazya'nın Moskova destekli lideri Raul Khacimba, Abhaz yönetiminin başkan vekili Temur Nadaraia'nın sunduğu istifayı kabul etti ve yeni başkan olarak Omar Bganba'yı atadı.

Gali İlçe Başkanı, Abhazya Başkanı Olarak Atandı
Chveneburi NET
Chveneburi NET
07 Aralık 2019 Cumartesi 21:16

İşgal altındaki Abhazya'nın Moskova destekli lideri Raul Khacimba, Abhaz yönetiminin başkan vekili Temur Nadaraia'nın sunduğu istifayı kabul etti ve yeni başkan olarak Omar Bganba'yı atadı.

Abhazya'daki 1992 -1993 savaşı sırasında Gürcistan'ın merkez hükümetine karşı savaşan Nadaraia, Kasım 2014'ten bu yana Gali bölge yönetiminin başkanı olarak görev yapmıştır.

Gali ilçesine yeni atanan 50 yaşındaki Omar Bganba, 2016 -2019 yıllarında Gulripşi ilçesinin başkanı olarak görev yapmıştır. Daha önce ticari faaliyetlerde bulunmuştu.

Sokhumi'de bulunan istatistiksel verilere göre 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle Gali ilçesinde 30.259 kişi yaşamaktadır. Sokhumi, 2014 ve 2017 yıllarında bu kişilerin çoğunluğunu sözde vatandaşlıktan çıkardı ve Gali sakinlerini Sokhumi'de tanınmayan cumhurbaşkanlığı, parlamento ve yerel seçimlere katılma siyasi haklarından ve olanaklarından mahrum bırakarak onlara oturma izni vermeye başladı .

Abhaz yasalarına göre, bölge yönetiminin başına cumhurbaşkanı atanırken, yerel nüfus yerel meclis seçme hakkına sahiptir; ancak Gali halkı 2011 yılından beri yerel seçimlere katılmamıştır.

Sokhumi, 2014 yılında yerel halkı vatandaşlıktan çıkardıktan sonra Gali'de yerel seçimler düzenleyemiyor.

Sokhumi, 2016 yerel seçimlerinden kısa bir süre önce Gali'deki seçimleri 2017'ye ve sonra 2020’ye erteledi. Aynı zamanda, 2011 yılında seçilen 26 üyeli Gali Yerel Meclisi'nin görev süresini de uzattı.

2019 yılı boyunca “cumhurbaşkanlığı seçimleri” sırasında, yerel seçim yönetimi Gali'de yaklaşık 900 seçmen (Abhaz pasaportuna sahip) kaydetmişti. 

Rusya destekli Abhaz yönetimi altındaki Gali ilçe alanının, Sovyet işgal yıllarından beri mevcut olan geleneksel Gali belediye alanından önemli ölçüde daha küçük olduğunu belirtmekte fayda var. 90'lı yılların ortalarında Abhaz, Gali'nin yanı sıra Oçamçira belediyeleri masrafları ile yeni bir Tkvarçeli belediyesi kurdular. Rusya destekli Abhaz yönetimi altında, Gali belediye alanının bir parçası olan Gürcistan çoğunluklu Achigvara köyü de Oçamçira ilçesine devredildi. 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.