GUAM Liderleri Ukrayna'da Buluştu, İlişkileri Derinleştirme Yönünde Sözleşti

GUAM üye ülkelerinin- Gürcistan, Ukrayna, Azerbaycan ve Moldovya- hükümet başkanları, işbirliğini derinleştirme fırsatlarını görüşmek üzere 12 Aralık'ta Kiev'de bir araya geldiler. Ukrayna, Gürcistan ve Moldova, Oleksiy Honcharuk, Giorgi Gakharia, Ion Chicu'nun yanı sıra Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Ali Akhmedov, Serbest Ticaret Alanı, Ulaştırma Koridoru, turizm, gümrükte blok zinciri teknolojilerinin kullanımının yanı sıra GUAM'ın faaliyetlerinin dijitalleştirilmesi de dahil olmak üzere bir dizi ortak müşterek menfaat meselesine değindi.

GUAM Liderleri Ukrayna'da Buluştu, İlişkileri Derinleştirme Yönünde Sözleşti
Chveneburi NET
Chveneburi NET
13 Aralık 2019 Cuma 22:35

GUAM üye ülkelerinin- Gürcistan, Ukrayna, Azerbaycan ve Moldovya- hükümet başkanları, işbirliğini derinleştirme fırsatlarını görüşmek üzere 12 Aralık'ta Kiev'de bir araya geldiler.

Ukrayna, Gürcistan ve Moldova, Oleksiy Honcharuk, Giorgi Gakharia, Ion Chicu'nun yanı sıra Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Ali Akhmedov, Serbest Ticaret Alanı, Ulaştırma Koridoru, turizm, gümrükte blok zinciri teknolojilerinin kullanımının yanı sıra GUAM'ın faaliyetlerinin dijitalleştirilmesi de dahil olmak üzere bir dizi ortak müşterek menfaat meselesine değindi.

GUAM Liderleri Ukrayna'da Buluştu, İlişkileri Derinleştirme Yönünde Sözleşti

Azerbaycan, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna'yı birleştiren GUAM – Demokrasi ve Ekonomik Kalkınma Örgütü- 1997 yılında büyük ölçüde Rusya'nın askeri ve siyasi nüfuzuna karşı çıkmak için kurulmuştur. Ülkelerin üyeleri, büyük oranda "soğuk çatışmalar" ve Rusya'yı pas geçerek Avrupa pazarlarına bağlayacak ortak ekonomik projelerle ilgilenmektedirler.

Ukrayna'ya iki günlük bir ziyarette bulunan Gürcistan Başbakanı Gakharia, basın toplantısı sırasında GUAM üye ülkeleri arasındaki ekonomik işbirliğine odaklandı ve ortakların ekonomik ilişkilerini ilerletmek için hiçbir çabadan kaçınmayacaklarına dair söz verdi. Bakan, özellikle GUAM bünyesinde serbest ticaret alanının sağlanmasının taşıdığı önemin altını çizdi.

GUAM Liderleri Ukrayna'da Buluştu, İlişkileri Derinleştirme Yönünde Sözleşti

Gürcistan Başbakanı sözlerinde, GUAM üye ülkelerinin karşı karşıya olduğu bir diğer “çok önemli sorunun" toprak bütünlükleri olduğunu da kaydetti. Gakharia, "Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü destekledikleri için meslektaşlarıma şükranlarımı ilettim ve Gürcistan'ın Gürcistan topraklarındaki tüm çatışmaların yalnızca barışçıl bir şekilde çözüleceği tutumuna bağlı olduğunu bir kez daha yineledim. Vatandaşlarımız ve bölgemiz için daha fazla refah elde etmek amacıyla ülkelerimizin bu önemli çok taraflı platformun tam potansiyelini ortaya çıkarma taahhüdünü bir kez daha onayladık" dedi.

Toplantının bir parçası olarak, GUAM üye devletlerinin hükümetlerinin başkanları ortak bir bildiri yayınladılar ve diğerlerinin yanı sıra, bölgesel projelerin ve çok taraflı işbirliği programlarının gerçekleştirilmesinde "ortak ülkeleri ve uluslararası kuruluşlarla işbirliğinin genişletilmesini” desteklemeye karar verdiler. ”

GUAM Üye Devletlerinin devlet sınırları boyunca taşınan malların menşei belgelerinin doğrulanmasında ve Yetkili Ekonomik Aktörlerin karşılıklı olarak tanınmasında blok zinciri teknolojilerinin kullanımına ilişkin niyet protokolleri de gümrük idareleri arasında imzalandı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı ile Görüşme

13 Aralık'ta Gürcistan Başbakanı, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky ile ayrı bir toplantı yaparak ülkelerinin Avrupa ve Avrupa-Atlantik hedefleri ve toprak ve güvenlik sorunlarını ele aldı.

Gürcistan Başbakanlık basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, toplantıdan sonra Gakharia ve Zelensky siyasi, ticari ve ekonomik, savunma ve güvenlik ile kültürel ve insani konuları kapsayan üst düzey bir stratejik konsey kurulması konulu bir anlaşma imzaladılar. 

Gakharia dün Zelensky ve diğer GUAM yetkilileriyle görüştü. Toplantıda, taraflar ortak ekonomik ve altyapı projelerini görüştüler  ve "örgütün kapasitesini genişletmek, GUAM'ın iç iletişimini geliştirmek ve örgütü tanıtmak için somut adımlar atma ihtiyacı üzerinde karara vardılar.”
 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.