Gürcistan, Coronavirus Yayılımını Durdurmak İçin Acil Durum İlan Etti

21 Mart'ta Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, 21 Nisan'a kadar ülke çapında geçerli olacak olağanüstü hal ilan etti. Zurabişvili'ye göre, olağanüstü karar “halk sağlığını korumak ve yaklaşmakta olan sağlık riskini azaltmak” amacını taşıyor. Cumhurbaşkanı kararını, Başbakanın talebine ve anayasanın 71. maddesine dayanarak verdiğini belirtti. Zurabişvili, olağanüstü halin ifade ve özgür medya özgürlüğünü kısıtlamaya kadar uzanmadığını, böylece “medya organları halkı engelsiz bilgilendireceklerini” vurguladı.

Gürcistan, Coronavirus Yayılımını Durdurmak İçin Acil Durum İlan Etti
Chveneburi NET
Chveneburi NET
21 Mart 2020 Cumartesi 20:59

21 Mart'ta Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, 21 Nisan'a kadar ülke çapında geçerli olacak olağanüstü hal ilan etti. Zurabişvili'ye göre, olağanüstü karar “halk sağlığını korumak ve yaklaşmakta olan sağlık riskini azaltmak” amacını taşıyor. Cumhurbaşkanı kararını, Başbakanın talebine ve anayasanın 71. maddesine dayanarak verdiğini belirtti. Zurabişvili, olağanüstü halin ifade ve özgür medya özgürlüğünü kısıtlamaya kadar uzanmadığını, böylece “medya organları halkı engelsiz bilgilendireceklerini” vurguladı. Cumhurbaşkanının kararnamesi, ülke çapında karantina veya sokağa çıkma yasağı çıkarmayı öngörmüyor. Hükümetin görev gücü olan Corona virüs Kurumlararası Koordinasyon Konseyi toplantısının ardından Başbakan, bir ay sürecek ve olağanüstü hal konusnda bilgi verdi. 

Giorgi Gakharia ,“Kesinleşmiş vakalardaki artış ve karantinada tutulan insanların hızla artan sayısı, ülkede virüsün yayılmasının, toplumdaki bulaşmasının farklı bir aşamaya geçtiğini gösteriyor. Bunun için hükümetin, iş dünyasını ve tüm toplumu kapsayacak ek ve acil önlemler alması gerekiyordu ”dedi. 

Başbakan'ın belirttiği gibi, olağanüstü hal ilan edilmesi durumunda hükümete aşağıdaki acil durum yetkilerini verecek;

  •  - Zorunlu öz-izolasyon veya karantina protokolünü ihlal eden bir kişi, polis zoru ile karantina bölgelerine götürülecek;
  •  - Uluslararası hava / deniz / kara seyahat durdurulacak (yük taşımacılığı hariç);
  •  - Kamu hizmetleri acil durum yönetmeliklerine göre verilecek ve devlet idaresi ile ilgili şartlar değiştirilecek;
  •  - Hükümet, gerekirse, karantina, kendi kendine tecrit veya diğer tıbbi amaçlar için özel mülkiyet haklarını kısıtlama yetkisine sahiptir. Hükümet, ihtiyaç duyulduğunda gerçek ve tüzel kişilerin mal ve maddi kaynaklarına hakim olacak;
  •  - 10'dan fazla kişinin toplanması yasaklanacak; Hükümet, hizmetlerinin kısıtlanması veya özel görevleri yerine getirmeleri için talimat vermeleri için işletmelerin ve özel şirketlerin yönetimine müdahale etme hakkına sahip olacak;
  •  - Hükümet temel tüketim, ilaç ve tıbbi hizmet ürünlerinin fiyatlarını sınırlandırabilecek;
  •  - Hükümet, Gürcistan Eğitim Yasası tarafından öngörülen kuralları değiştirme yetkiisne sahip olacak ve gerektiği taktirde ilgili tıp eğitimi ve uygulamasının iş gücünü harekete geçirecek;
  •  - Davalar uzaktan bağlantı yolu ile görülebilecektir.

Anayasanın 71. maddesinin 2. paragrafına göre, “kitlesel huzursuzluk, ülkenin toprak bütünlüğünün ihlali, askeri bir darbe, ülkenin toprak bütünlüğünün ihlali, askeri darbe, doğal veya silahlı ayaklanma, bir terör eylemi, doğal veya diğer teknolojik felaketler veya salgın hastalıklar veya devlet organlarının normal anayasal görevlerindeki görevlerini yerine getirme kapasitesinden yoksun olduğu diğer herhangi bir durumda Gürcistan Cumhurbaşkanı, Başbakanın önerisi üzerine, ülkenin tüm bölgesinde veya herhangi bir bölgesinde olağanüstü hal ilan edecek ve bu kararı derhal onaylanmak üzere Parlamentoya sunacaktır. ”

Karar, olağanüstü hal ilan edildiğinde derhal yürürlüğe girer. Parlamento meclis kararını onaylar. Parlamento kararı onaylamadığı taktirde, karar hükümsüz olur. Acil durum yetkileri yalnızca olağanüstü hal ilan edilen bölgeye uygulanır.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.