Gürcistan Dışişleri Bakanı AGİT Bakanlar Konseyinde: Abhazya, Tskhinvali’deki Durum Radikal Şekilde Kötüye Gidiyor

Gürcistan Dışişleri Bakanı, Davit Zalkaliani, 5 Aralık 2019'da Bratislava, Slovakya'daki 26. AGİT Bakanlar Konseyinde konuştu.  Zalkaliani konuşmasında, Gürcistan da dahil olmak üzere AGİT üye ülkelerindeki mevcut ihtilafların başta egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı olmak üzere uluslararası hukuk ilkelerine tam olarak uygun şekilde çözülmesi gerektiğini kaydetti.  

Gürcistan Dışişleri Bakanı AGİT Bakanlar Konseyinde: Abhazya, Tskhinvali’deki Durum Radikal Şekilde Kötüye Gidiyor
Chveneburi NET
Chveneburi NET
05 Aralık 2019 Perşembe 18:19

Gürcistan Dışişleri Bakanı, Davit Zalkaliani, 5 Aralık 2019'da Bratislava, Slovakya'daki 26. AGİT Bakanlar Konseyinde konuştu. 

Zalkaliani konuşmasında, Gürcistan da dahil olmak üzere AGİT üye ülkelerindeki mevcut ihtilafların başta egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı olmak üzere uluslararası hukuk ilkelerine tam olarak uygun şekilde çözülmesi gerektiğini kaydetti.  

Zalkaliani, Gürcistan'ın on bir yıldır Rusya'nın “tam ölçekli askeri saldırganlığının” sonuçlarıyla uğraştığını ve işgal altındaki Abhazya ve Tskhinvali Bölgesi/Güney Osetya'daki “güvenlik ve insan hakları devletinin" belirgin şekilde kötüleştiğini söyledi.”

2008 tarihli AB aracılığındaki ateşkes anlaşması kapsamındaki vaatleri doğrultusunda askeri güçlerini işgal bölgelerinden geri çekmek yerine, işgal güçleri, yoğun askerileşmeyi sürdürüyor ve bölgede istikrarı daha da bozuyor." dedi.

Bakana göre, süreç “toprakların gasp edilmesi ve Gürcistan hükümetinin kontrolündeki toprakların temellerine direkler inşa ederek ilerliyor.” Gürcü Dışişleri Bakanı, "Berlin Duvarı'nın yıkılmasından otuz yıl sonra, ülkem jilet ve dikenli tel çitler tarafından özgür ve işgal edilmiş parçalara bölünmüştür." dedi.

Zalkaliani ayrıca, “insanların serbest dolaşımına kısıtlama getirildiğini ve evlerine, tarım alanlarına, dini mekanlarına, mezarlıklarına veya su kaynaklarına erişiminden mahrum bırakıldığını" ve işgal güçlerinin “kadın, çocuk ve hatta tıp doktorları da dahil olmak üzere yerel halkı kaçırmaya zorladığını” da belirtti.

İşgal altındaki topraklarda kalan Gürcistan'a yönelik etnik ayrımcılık, Gürcistan'a yönelik siyasi baskı aracı olarak kullanılıyor. Gürcü vatandaşları, her an, Davit Başaruli, Giga Otkhoia, Okil Tatunaşvili ve İrakli Kvaratskelia gibi işgal rejiminin diğer kurbanlarının kaderiyle karşı karşıya kalabilirler” dedi. 

Bakana göre, "kendilerine karşı işlenen suçlardan kimse sorumlu tutulmadı ve bu da işgal altındaki bölgelerde dokunulmazlık hissini güçlendiriyor." Zalkaliani, “Yüz binlerce Gürcistanlı ülke içinde yerinden edilmiş kişi ve mülteciler, hala güvenli ve onurlu bir şekilde evlerine dönmeyi beklerken, işgal altındaki bölgelerin pek çok sakini de benzer şekilde evlerinden atılmanın eşiğindedir." dedi.

Gürcistan'ın ihtilafın barışçıl yollardan çözülmesindeki kararlılığını yineleyen Davit Zalkaliani, "çabalarımızın, toplumlar arasında uzlaşmayı sağlama ve işgal hattına bölünmüş güveni yeniden inşa etmeye yönelik olduğunu” söyledi. Bakan, "İlerleme ve başarılarımızın faydalarını işgal hattının diğer tarafındaki halkımızla paylaşmaya kendimizi adamış bulunuyoruz." diye de ekledi.

Gürcistan Dışişleri Bakanı 4-6 Aralık'ta Bratislava'yı ziyaret edecek. Bu ayın başlarında 5 Aralık'ta başlarında Zalkaliani, Doğu Ortaklığı (EaP) ülkelerinden mevkidaşlarıyla birlikte Avrupa Birliği'nin yeni Yüksek Temsilcisi ve Başkan Yardımcısı, Josep Borrell Fontelles ile bir araya geldi.

AGİT, Bakanlar Konseyi'nde Davit Zalklaiani, sırasıyla Litvanya ve Polonya Dışişleri Bakanları, Linas Linkevičius ve Jacek Czaputowicz ile de ayrı görüşmelerde bulundu.

Dışişleri Bakanı, Zalkaliani, AGİT Bakanlar Konseyinde Rusya'nın Saldırganlığını Kınadı

6 Aralık'ta Dışişleri Bakanı Davit Zalkaliani, 6-7 Aralık’ta Milano’da düzenlenen 25. AGİT Bakanlar Konseyinde - AGİT katılımcı devletlerin dışişleri bakanlarının düzenli olarak gerçekleştirdiği toplantı- Rusya’nın Gürcistan'ın egemenlik ve toprak bütünlüğünün “devam eden” ihlali hakkında konuştu.

Bakan Zalkaliani, Moskova'nın Abhazya ve Tskhinvali bölgesi/Güney Osetya'nın “fiili ilhakına yönelik yasadışı adımlarını yoğunlaştırdığını" ve "yapay engeller, dikenli tel örgüler kurarak işgal hattının güçlendirilmesi sürecinin çatışmalardan etkilenen nüfusun insani koşullarını daha da kötüleştirdiğini" söyledi.”


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.