Gürcistan Parlamentosu Seçim Reformu Komisyonunu Kurdu

Gürcistan Parlamentosu, 17 Mart'ta yapılacak bir genel kurul toplantısında seçim reformu üzerinde çalışan bir komisyon kurulmasını kararını onayladı. Hiçbir parlamento üyesi karşı oy kullanmazken, toplam 117 milletvekili geçici komisyon kurmak lehinde oy verdi. 

Gürcistan Parlamentosu Seçim Reformu Komisyonunu Kurdu
Chveneburi NET
Chveneburi NET
18 Mart 2020 Çarşamba 20:36

Gürcistan Parlamentosu, 17 Mart'ta yapılacak bir genel kurul toplantısında seçim reformu üzerinde çalışan bir komisyon kurulmasını kararını onayladı. Hiçbir parlamento üyesi karşı oy kullanmazken, toplam 117 milletvekili geçici komisyon kurmak lehinde oy verdi. 

Komisyon, iktidar partisi tarafından önerilen anayasa değişikliklerine ilişkin tasarıyı müzakere etmeye yönelik kamuya açık tartışmalar düzenlemekle görevlendirildi.

İktidar partisi, seçim sistemini 11 Mart'ta tam orantılı şekilde değiştirmek için anayasa değişiklikleri öngören tasarıyı onadı. Tasarı, 8 Mart anlaşması çerçevesinde iktidar ve muhalefet partileri tarafından mutabakat zaptının imzalanmasından sonra tanıtıldı.

Tasarıya göre, 120/30 sistemi olarak adlandırılan sisteme dayanarak 2020 parlamento anketi yapılacak, buna göre de 120 milletvekili orantılı parti listelerinden seçilecek ve 30'ü tek yetkili seçmenlerden (çoğunluk oy sistemi olarak da bilinir) seçileceği anlamına geliyor.

“Sorunun önemi” göz önüne alındığında, yasal işlemlerin boykot edilmesine rağmen, Ulusal Birkik Hareketi (Natsionaluri Modzravoba) ve Avrupalı Gürcistan (Evropuli Sakartvelo) partilerinden muhalefet milletvekilleri oylamaya tek seferlik olarak katıldı ve komisyonun kurulmasını onayladı.

Ulusal Birkik Hareketi milletvekili Roman Gotsiridze, oylamadan önce gazetecilere verdiği demeçte “Görevimizi yerine getirmek için boykotu bir gün askıya alıyoruz. Bu [8 Mart] anlaşmasının bir parçası ve anayasa değişikliklerini desteklemeyi şart koşuyor ”dedi.

Avrupalı Gürcistan Milletvekili Zurab Çiaberaşvili, "Boykotu dikkate alınmaksızın, bugünkü oylamaya Avrupalı Gürcistan katılacak ve iktidar partisinin de anlaşma hükümlerini yerine getirmesi şartıyla komisyon kurmak lehinde oy kullanacak" dedi. 

Usul Meseleleri ve Kuralları Komitesi başkanı Guram Maçaraşvili komisyonun dokuz üyeli bir listesini sundu:

  • Arçil Talakvadze, Parlamento Başkanı;
  • Mamuka Mdinaradze, Parlamento Çoğunluğunun Lideri;
  • Gürcü Hayali milletvekili, İrakli Kobakhidze;
  • Ulusal Birlik Hareketi milletvekili, Tina Bokuçava;
  • Avrupalı Gürcistan milletvekili, Sergi Kapanadze;
  • İrma İnaşvili, Vatanseverler İttifakı milletvekili;
  • Mariam Caşi, bağımsız milletvekil
  • Tengiz Şarmanaşvili - Parlamento Başkan Danışmanı;
  • Tornike Çeişvili - Parlamento Başkanı Danışmanı.

Komisyon bugün ilk toplantısını yaptı. Üyeler komitenin çalışma programını ve formatını görüştü. Yeni koronavirüsü yayma korkusu göz önüne alındığında, kamu müzakerelerinin uzaktan gerçekleştirileceği ve TV kanalları tarafından yayınlanacağı konusunda anlaştılar. Komisyon bu amaçla Gürcistan Ombudsmanı ve Acara Ombudsmanı da katılacak.

8 Mart'ta iktidar ve muhalefet partilerinin temsilcileri  ABD Büyükelçisi'nin ikametgâhında gerçekleştirilen bir dizi müzakere sırasında seçim sisteminin değiştirilmesine ilişkin bir fikir birliğine vardı.

Anlaşma uluslararası gözlemciler ve Gürcistan'ın uluslararası ortakları tarafından kabul ediliyor.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.