İngiltere ve ABD Gürcistan’a Siber Saldırı Düzenleyen Rusya'yı Kınadı

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya'nın Gürcistan'a karşı yürüttüğü siber saldırı girişimlerini açıklamaya davet etti. 20 Şubat’ta yayınlanan bildiride,  İngiliz Dışişleri Bakanlığı, İngiltere, Gürcistan ve uluslar arası ortakların da bulunduğu ülkelerin GRU’nun-Rusya Askeri İstihbarat Teşkilatı- sorumluluğunda  geçen yıl Gürcistan’a karşı önemli sayıda gerçekleştirilen siber saldırılara maruz kaldığını ifade etti.

İngiltere ve ABD Gürcistan’a Siber Saldırı Düzenleyen Rusya'yı Kınadı
Chveneburi NET
Chveneburi NET
20 Şubat 2020 Perşembe 19:04

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya'nın Gürcistan'a karşı yürüttüğü siber saldırı girişimlerini açıklamaya davet etti.

20 Şubat’ta yayınlanan bildiride,  İngiliz Dışişleri Bakanlığı, İngiltere, Gürcistan ve uluslar arası ortakların da bulunduğu ülkelerin GRU’nun-Rusya Askeri İstihbarat Teşkilatı- sorumluluğunda  geçen yıl Gürcistan’a karşı önemli sayıda gerçekleştirilen siber saldırılara maruz kaldığını ifade etti.

Bildiride, ‘’İngiltere GRU’nun yürüttüğü bu siber saldırıların Gürcistan’ın egemenliğini baltalama, Gürcü halkının yaşamlarını sekteye uğratma ve ihtilafa sebebiyet verme amaçlı bir girişim olduğu konusunda hemfikir’’ diye de vurgulandı.

Gürcistan Ekim’deki Siber Saldırıda Rusya GRU’yu Suçluyor

Dışişleri Bakanı Raab,’’ GRU’nun Gürcistan egemenliği ve bağımsız ulusuna karşı yürüttüğü pervasız ve utanmaz siber saldırı kampanyası kesinlikle kabul edilemez’’ ifadesinde bulundu. 

Sonrasında, ‘’ Rusya Hükkümeti’nin açık tek seçeneği var: diğer ülkelere karşı bu agresif tutumunu devam ettirmek ya da uluslar arası hukuka saygı gösteren sorumluluk sahibi bir ortak olmak’’ diye vurguladı.

İngiltere Dışileri Bakanlığı’na göre, İngiltere ‘’pervasız bir şekilde gerçekleştirilen siber saldırılarıları yürütenleri ortaya çıkarmaya devam edecek ve GRU’nun tehditkar davranışlarına karşı müttefikleriyle birlikte çalışacak’’

ABD Dışişleri Bakanlığı, ‘’ Rusya’nın girişimleri siber alanında sorumlu bir aktör olma iddasıyla çelişiyor ve Rusya GRU (Rusya İstihbarat Teşkilatı)’nun bir çok ülkeye karşı yürüttüğü siber operasyon girişimleri pervasızlığının devam ettiği durumunu kanıtlıyor’’ diye ifade etti.

Pompeo, ‘’ABD, Rusya’nın Gürcistan ve diğer ülkelerdeki bu tutumunu sona erdirmesi çağrısında bulunuyor…Kötü niyetli siber aktörlere karşı siber güvenliğin güçlendirilmesi için Gürcistan’a ve halkına olan taahhüdümüzü ifade ediyoruz’’ dedi.

Pompeo ayrıca ABD’nin, ‘’Gürcistan’ın kamu kurumlarının güçlenmesine yardımcı olacak ve bu tür aktivitelerden kendini korumak için yeterliliği artıracak  ek kapasite gelişimi ve teknik yardım desteği’’ sunacağını vurguladı.

Ayrıca birçok ülke, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Litvanya, Hollanda, Norveç, Polonya ve İsveç dahil, Gürcistan’a karşı gerçekleştirdiği siber saldırılara karşı Rusya’nın kınanması konusunda ABD ve İngiltere ile birleşti. Gürcü Başbakan Giorgi Gakharia ve Dışişleri Bakanı Davit

Zalkaliani uluslar arası toplumun yanısıra İngiltere ve ABD Dışişleri Bakanlarına Rusya’nın ‘’Gürcistan siberalanına sızma girişimi’’ ve Gürcistan’a karşı ‘’yıkıcı’’ siber saldırıların kınanması konusunda teşekkürlerini sundu. Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, ‘’Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı'nın gerçekleştirdiği ve planladığı’’

Özel ajanslara ve Gürcistan Hükümetine ait websitelerine karşı 28 Ekim siber saldırısı 20 Şubat’ta duyuruldu.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, ‘’bu bozulmalardan Sandworm team, BlackEnergy Grroup, Telebots, and VodoBearr gibi açık kaynak kodlu olarak bilinen çeşitli siber programları sorumludur’’ ‘’GRU’nun Özel Teknolojiler Ana Merkezi tarafından yürütülmüş, sıklıkla 74455 posta kodu ya da ‘’GTsST’’ kısaltmasına atıfta  bulunulmuştur,’’ ifadesinde bulundu.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.