Mahkeme, 20 Haziran Tiflis Protesto Aktivistini Gözaltına Aldı

20-21 Haziran’daki protestolar sırasında alıkonulan, savunma talebini reddeden ve davada suçsuz olduğunu iddia eden aktivist Besik Tamliani’nin 13 Mart’ta Tiflis Şehir Mahkemesi tarafından gözaltında tutulmasına karar verildi.

Mahkeme, 20 Haziran Tiflis Protesto Aktivistini Gözaltına Aldı
Chveneburi NET
Chveneburi NET
13 Mart 2020 Cuma 20:51

20-21 Haziran’daki protestolar sırasında alıkonulan, savunma talebini reddeden ve davada suçsuz olduğunu iddia eden aktivist Besik Tamliani’nin 13 Mart’ta Tiflis Şehir Mahkemesi tarafından gözaltında tutulmasına karar verildi.

Tamliani, muhalefetin derhal serbest bırakılmasında ısrar ettiği iddia edilen siyasi tutuklular (sözde siyasi tutuklular arasında olan Okruaşvili, Gigi Ugulava ve Giorgi Rurua ile birlikte) arasında yer alıyor. 

Muhalefet, bu mahkumların serbest bırakılmasının 8 Mart Anlaşması 8 Mart Anlaşması'nın ön koşullarından biri olduğunu ifade etti.

9 Mart’ta Gürcistan Cumhurbaşkanı'nı ve tüm devlet kurumlarını meşru araçlar kullanılarak söz konusu mahkumları gözaltından çıkarmaya çağıran ortak bir bildiri yayınladılar.

Duruşma sırasında Mahkeme, davalı avukatının Tamliani için önleyici tedbir olarak mahkeme öncesi tutukluluğunu 1.000 GEL (360 USD) kefaletle değiştirme talebini reddetti. Yargıcı kararını tutukluların “kaçabileceği” varsayımına dayandırdı. 

Tamliani’nin avukatı Levan Loseliani, sanığın tarafının doğrulanmış talepleri sunduğu ve Tamliani’nin tutuklu yargılanmasını uzatmak için hiçbir ön koşulun kalmadığını ileri sürerek hakimle çelişti. Loselianii,’’Bir bileklikle elektronik kelepçe önermiştik [Tamliani'nin gözetimini garanti etmek için]; biz savcının tanıklarının sorgulanmasının sona erdiğini ve onları kurcalama imkânının olmadığını söyledik’’ ifadesinde bulundu. Besik Tamliani'nin annesi Rusudan Tamliani gazetecilere verdiği demeçte, kararın “siyasi olduğunu” söyledi. “Oğlumun beraatini sağlamak için [hapishane] dışından savaşacağım” söyledi. Dava savcısı Vaja Todua, Tamliani'ye birkaç kez bir savunma anlaşması teklif edildiğini söyledi, bu da derhal serbest bırakılmasına yol açacaktı, ancak Tamliani “bir anlaşma yapmayı ve esaslar hakkında bir duruşma talep etmeyi” reddetti.

Todua, ‘’Haziran 2021 davasıyla bağlantılı olarak birkaç kişi suçlandı,” dedi, “ancak suçlu olduklarını iddia ettiler ve iddialara itiraz etmediler. Daha sonra hepsi Mahkeme tarafından mahkum edildi. ”Tamliani’nin tutuklu yargılanma tarihi Nisan ayı başlarında sona eriyor. 

Daha önce, savcı, 6 Mart'ta serbest bırakılan diğer üç kişiyle (Kakhaber Kupreişvili, Tsotne Sosealia ve Zurab Budaghaşvili), savunma anlaşmaları gerçekleştirmişti. Tiflis Şehir Mahkemesi sanıkları suçlu buldu ve her hükümlüye 3 yıl hapis cezası verdi. Temyiz anlaşmaları göz önüne alındığında, Mahkeme hapis cezasını 3 yıllık bir deneme süresi ile değiştirmiştir. Polis 20-21 Haziran 2019'da, 19 protestocuyu grup şiddetine kışkırtmak ve katılmakla suçladı. Suçlananlar arasında muhalefetteki Muzaffer Gürcistan Partisi'nin lideri İrakli Okruaşvili ve Ulusal Birlik Hareketi Partisi'nin eski milletvekili Nika Melia da vardı. Nika Melia daha sonra kefaletle serbest bırakılırken Okruaşvili hala gözaltında tutuluyor. Diğer tutuklulara gelince, gözaltında tutulduğu sırada ciddi sağlık sorunlarından muzdarip Levan Cikuri de dahil olmak üzere, savunma pazarlıkları sonucu gözaltına alındılar. Sivil aktivistler onun derhal serbest bırakılmasını talep eden protesto gösterileri düzenlediler. Cikuri geçen Ağustos'ta kefaletle hapishaneden ayrıldı. Cikuri’nin serbest bırakılması, 20-21 Haziran'da protestoyu dağıtırken, gücün kötüye kullanılması nedeniyle gözaltına alınan bir kolluk kuvvetinin kefaletle serbest bırakılmasından önce geldi.

Bu karar protestonun 20-21 Haziran'da yayılmasını tetikledi. Bu karar halktan sert eleştirilere ve protestolara neden oldu. Toplamda, üç kolluk görevlisi aynı suçlamalarla gözaltına alındı ve nihayetinde hepsi serbest bırakıldı.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.