Saakaşvili'nin Partisi'nde Yeni Dönem

Geçtiğimiz hafta Saakaşvili'nin kurduğu ve doğal lideri olduğu Ulusal Birlik Hareket Partisi'nden büyük kopuşlar yaşandı. Parti'den, Gigi Ugulava, Davit Bakradze, Elena Khoştaria, Giga Bokeria, Sergo Ratiani gibi Parti'nin önde gelen isimlerin neredeyse tamamı ayrıldı.

Saakaşvili'nin Partisi'nde Yeni Dönem
Chveneburi NET
Chveneburi NET
23 Ocak 2017 Pazartesi 23:25

Geçtiğimiz hafta Saakaşvili'nin kurduğu ve doğal lideri olduğu Ulusal Birlik Hareket Partisi'nden büyük kopuşlar yaşandı. Parti'den, Gigi Ugulava, Davit Bakradze, Elena Khoştaria, Giga Bokeria, Sergo Ratiani gibi Parti'nin önde gelen isimlerin neredeyse tamamı ayrıldı. Parlamento'da 27 milletvekili ile temsil edilen Parti'nin 21 milletvekili bu ayrılıktan nasibini aldı. 6 milletvekili ile grup kurulabilinen Parlamento'da Nika Melia ile bilirkte Ulusal Birlik Hareket Partisi grubu olan parti statüsünü korudu. 

Ulusal Birlik Hareket Partisi'nden istifa edenler Gigi Ugulava'nın liderliğinde Avrupalı Gürcistan Partisi'ni (Evropuli Sakartvelo) kurdular.

Bu ayrışmaya Mikheil Saakaşvili tepki göstermiş, "Parti kişilerin değil halkın kurduğu halkın partisidir. Parti kendini yenileyecek daha güçlü bir şekilde AB ve NATO perpektiflerine daha hızlı adımlarla yürüyecektir. dedi. 

Gigi Ugulava, Ulusal Birlik Hareket Partisi'nin önünde Parti'den ayrılanlarla birlikete yaptığı açıklamada. Mikheil Saakaşvili'yi ağır bir şekilde eleştirmiş Parti'nın sorunu Saakaşvili'dir dedi. Parti'nin kanayan yarası ağrısı Saakaşvili diyen Ugulava, Saakaşvili'yi eski arabaya benzetti "Eğer eski arabanız size sorun çıkartmaya devam ediyorsa bu araba ile ilgili bir karar vermek durumunda kalırsınız. Nihayetinde düşünüp taşınınca sorun çıkaran arabanızla ilgili kararınız arabanızı değiştirme yönünde olur. Eski arabanızı hurdaya çıkartmanız gerektiği kararını vermek durumunda kalırsınız" dedi. 


Nika MeliaUlusal Birlik Hareket Partisi ayrılkların ardından Tiflis bölgesi başkan yardımcısı Nika Melia'nın liderliğinde birleşti. Nika Melia Parti'deki ayrışmalara sert tepki göstermiş giden gidebilir Parti dimdik ayaktadır, güçlü bir şekilde Parti'mize sahip çıkacağız dedi.

Ulusal Birlik Hareket Partisi (Ertiani Natsionaluri Modzraoba) 20 Ocak'da konge yaptı. Kongrede Parti Meclis üyelerininin seçimleri yapıldı. Başkan yardımcılıklarına Zaza Bibilaşvili ve Levan Varşalomidze seçildi. Kongreye Saakaşvili ABD'den video konferansla bağlandı. Kongre'de Genel Başkanlık ve Genel Sekreterlik seçimleri yapılmadı. Eski başbakanlardan ve halen tutuklu bulunan Vano Merabişvili Genel Sekreter, Mikheil Sakaşvili'de resmi olmasa dahi Parti'nin Genel Başkanı kabul ediliyor. Nika Melia, Mikheil Saakaşvili özgürce ülkesine dönemediği sürece bu koltuk boş kalacak açıklamasını yaptı.



Saakaşvili'nin partisi Ulusal Birlik Hareket Partisi (Ertiani Natsionaluri Modzraoba) Ekim 2016'daki Parlamento seçimlerin ardından ayrılıklar gün yüzüne çıkmaya başlamıştı. Parti'deki ilk çatlak seçimlerin ikinci turuna katılıp katılmama konusunda yaşanmıştı. Saakaşvili seçimlerin ilk turu adil yapılmadığını seçimlere hile karıştırıldığı iddiası ile seçimlerin ikinci turuna katılmaması yönünde çağrı yapmıştı. Bu çağrıya parti uymamıştı, ancak Samegrelo'dan aday eşi Sandra Roelofs bireysel olarak seçimlerden çekilmiş parti listesinden Parlamento'ya girmesi kesin olduğu halde Parlamento'ya da girmeyi red etmişti. Saakaşvili ve taraftarları ikinci tur seçimlerine katılmanın illegal seçimi legalleştirdiklerini düşünüyorlardı.

İkinci tur seçimlerin ardından Parti'deki ayrışma devam etmiş ilk açıklama Tiflis eski Belediye Başkanı Gigi Ugulava'dan gelmiş Parti'deki görevlerinde istifa ettiğini Parti'nin yenilenmesi yeni bir yapıya kavuşması gerektiği yönde açıklamalar yapmıştı. Kısa bir süre sonra Gigi Ugulava'nın tutukluluğu kaldırılmıştı. Gigi Ugula'nın liderlik yaptığı muhalifler ortak harekte etmeye başlamıştı.


 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.