Tskhinvali Lideri, Rusya'nın Stratejik Hedefi Doğrultusunda 'Yeniden Birleşme' Fikrini Gündeme Getirdi 

Yerel haber ajansı RES'in raporuna göre, 25 Mart'ta Moskova destekli Tskhinvali lideri Anatoly Bibilov, Rusya Federasyonu'nun Tskhinvali bölgesi / Güney Osetya için mevcut stratejik hedefini ifade eden 'yeniden birleşme' iddasını gösteren bir ulus devleti adres gösterdi.

Tskhinvali Lideri, Rusya'nın Stratejik Hedefi Doğrultusunda 'Yeniden Birleşme' Fikrini Gündeme Getirdi 
Chveneburi NET
Chveneburi NET
26 Mart 2020 Perşembe 00:49

Yerel haber ajansı RES'in raporuna göre, 25 Mart'ta Moskova destekli Tskhinvali lideri Anatoly Bibilov, Rusya Federasyonu'nun Tskhinvali bölgesi / Güney Osetya için mevcut stratejik hedefini ifade eden 'yeniden birleşme' iddasını gösteren bir ulus devleti adres gösterdi.

Bibilov konuşmasında, Tskhinvali otoritelerinin ana destekçisi, Gürcistan'dan kaynaklanan “yaklaşan tehditleri” kastederek, Rusya ile sürekli yakın ilişkiler kurmanın öneminin altını çizdi.

Bibilov, “Milletimizin tarihsel tecrübesinden de kanıtlnadığı üzere, hedeflerimize yalnızca Rusya ile birlik olarak ulaşabiliriz. Bu, sadece Güney Osetya eyalet olma sürecini geliştirmek için sadece bir ön şart değil, aynı zamanda halkımızın geleceği için de bir güvence niteliğindedir. Rusya ile yeniden birleşme Güney Osetya'nın stratejik hedefidir ”dedi.

Rusya'nın Kafkasya'yı işgalinden önce, günümüz Tskhinvali Bölgesi / Güney Osetya bölgesi, Kartli-Kakheti'nin (Doğu Gürcü) Krallığı'nın bir parçasıydı ve herhangi bir idari statüsü yoktu.

1801'deki Gürcistan Kartli Kakheti Krallığının Rus ilhakından sonra, kısa ömürlü Gürcistan-İmereti Hükümeti (1840) ve ardından Tiflis, 1846'dan 1918'e kadar bağımsız Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti’nin kuruluşuna kadar, Tskhinvali bölgesi Gürcistan Hükümeti'nin bir parçasıydı.

1922 yılına kadar, Güney Osetya Özerk Oblastı’nın Sovyet Rusya'nın bağımsız Gürcistan'ı ilhak etmesinden bir yıl sonra oluşturulan ve  şimdi Tskhinvali Bölgesi / Güney Osetya olarak bilinen bölge, hiçbir şekilde idari bir bölge değildi.

Yirmi yıl boyunca Sovyet İşgali altında olan Gürcistan Güney Osetya Özerk Oblastı SSCB'sinin bir parçasıydı.

Bibilov, Tskhinvali bölgesinin / Güney Osetya'nın egemen bir devlet olarak tanınmasının “kaçınılmaz” olduğunu vurguladı. “Güney Osetya, Abhazya, Suriye, Venezüella da dahil olmak üzere birçok ülke ile dostane ilişkileri güçlendirdi” dedi ve Tskhinvali bölgesinin Gürcistan'dan bağımsızlığını tanıyan diğer birkaç ülke ile ekonomik bağları derinleştirmeye söz verdi.

Bibilov'a göre, 2019, Tskhinvali yetkililerinin bir “stratejik ortak” Rusya Federasyonu ile aktif bir katılımına damga vurdu. Özellikle yönetişim, ticaret ve ekonomik ilişkiler gibi alanlarda yakınlaşmayı ilerletme planları yapıldı. Bibilov, 2015 yılında imzalanan İttifak ve Entegrasyon Antlaşması temelinde Rus devlet organlarıyla daha da  derinleştirilen “kurumlar arası gelişen bağlar” vurgulandı.

Kırım Cumhuriyeti'yle (hükümet tarafından Rusya'nın ilhak ettiği Ukrayna toprakları) bir “hükümetlerarası anlaşma” yapılmasından da bahsetti. Tskhinvali lideri, Rusya Federasyonu'nun bir parçası olan Kuzey Osetya - Alania Cumhuriyeti ile daha yakın ilişkilerin geliştirilmesine özel önem verdiğini ifade etti.

Bibilov, Gürcistan'ın Tskhinvali bölgesini / Güney Osetya'nın uluslararası duruşunu geliştirmesini engelleme girişimlerini “beyhude” olarak nitelendirdi. “Gürcü makamların bir dizi provoke edici eylemi, Tiflis’in“ tanınmama ”politikasının çöküşüyle ilgili korkularıyla bağlantılı olabilir” dedi. Yetkili, Gürcistan ile idari sınır hattının daha da güvenli hale getirilmesi planlarını açıkladı.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.