Yeni Abhaz Lideri, Aslan Bzhania Oldu

Aslan Bzhania şimdi beş yıllık bir dönem için Moskova destekli Abhazya'nın beşinci lideri olmaya hazırlanıyor ve yerel mahkemenin Eylül 2019 liderlik ikinci tur seçimlerini 12 Ocak'ta geçersiz ilan etmesinden sonra çağrısı yapılan 22 Mart'taki ‘cumhurbaşkanlığı’ seçimlerini kazandı ve bunu kısa bir süre sonra Moskova destekli Raul Khajimba'nın istifası izledi. Bzhania'nın kullanılan bütün oyların %56,5 'ini oluşturan 53 bin 741 oy topladığına dikkat çeken bölge seçim yönetimi Bzhania'yı yeni lider ilan etti; Bzhania'nın aday arkadaşı Badra Gunba ise yeni "başkan yardımcısı" olmaya hazırlanıyor..

Yeni Abhaz Lideri, Aslan Bzhania Oldu
Chveneburi NET
Chveneburi NET
18 Mart 2020 Çarşamba 20:28

Aslan Bzhania şimdi beş yıllık bir dönem için Moskova destekli Abhazya'nın beşinci lideri olmaya hazırlanıyor ve yerel mahkemenin Eylül 2019 liderlik ikinci tur seçimlerini 12 Ocak'ta geçersiz ilan etmesinden sonra çağrısı yapılan 22 Mart'taki ‘cumhurbaşkanlığı’ seçimlerini kazandı ve bunu kısa bir süre sonra Moskova destekli Raul Khajimba'nın istifası izledi.

Bzhania'nın kullanılan bütün oyların %56,5 'ini oluşturan 53 bin 741 oy topladığına dikkat çeken bölge seçim yönetimi Bzhania'yı yeni lider ilan etti; Bzhania'nın aday arkadaşı Badra Gunba ise yeni "başkan yardımcısı" olmaya hazırlanıyor..

Bir diğer lider adayı Adgur Ardzinba ise %35,42'lik oran ile 33 bin 686 oy toplayarak üç kişilik yarışta ikinci olurken, Leonid Dzapshba %2,22 oyla 2 bin 114 oy aldı.

Seçmen katılımı %71,56 oranında gerçekleşti ve 95 bin 109 seçmen de yeni tip koronavirüs salgını ortamında oy kullandı. Abhazya'nın en doğusundaki Gali bölgesinde yaşayan binlerce etnik Gürcü ise 2014 yılından sonra seçmen listesinden çıkarıldı.

Yerel medya kuruluşu Apsny Today'in haberine göre, Adgur Ardzinba yenilgiyi çabuk kabullendi ve Pazar günü geç saatlerde kazandığı zaferden ötürü Bzhania'yı tebrik etti. Bir diğer yerel medya kaynağı Apsny Press'in yazdığına göre, Abhaz genel başkan vekili Valery Bganba da Bzhania'yı tebrik etti.

Bir Sovyet KGB okulundan mezun olan Bzhania, uzun zamandır Abhaz lideri olmayı düşünüyordu. 2019'taki liderlik yarışında görevdeki lider, eski KGB subayı Raul Khajimba'nın baş rakibi olarak kabul ediliyordu, ancak ağır metallerden zehirlendikten sonra yarışmadan çekilmek zorunda kaldı.

Bu yıl 2 Mart'ta Bzhania tekrar hastaneye yatırıldı ve daha sonra Sochi'nin yaklaşık 300 kilometre kuzeyindeki Rus bölgesel başkenti Krasnodar'daki bir hastaneye nakledildi. Ertesi gün, Bzhania'nın yaklaşan ikinci seçimlerine katılmasını önlemek için zehirlendiğine inanan Abhaz üyeleri Sokhumi'deki “başkanlık yönetimi" ofisine baskın düzenlediler ve zamanın lider vekili Valery Bganba'nın istifasını istediler. Bzhania, çift multilober aspirasyon pnömonisi nedeniyle tedavi edildikten sonra 11 Mart'ta hastaneden taburcu edildi.

Khajimba'nın %50,494 oranla (% 50,57) bölge liderliği yarışını kazandığı 2014 anketlerinde, Bzhania %35,91 ile dört kişilik yarışta ikinci olurken, onu sırasıyla %6,4 ve %3,4 ile eski savunma bakanı Merab Kishmaria ve eski içişleri bakanı Leonid Dzapshba izledi.

Gürcistan'ın Rus işgalindeki Abhazya ve Tskhinvali/Güney Osetya bölgelerindeki seçimler, Tiflis ve uluslararası toplum tarafından, Rusya ve iki bölgenin Gürcistan'dan bağımsızlığını tanıyan diğer dört ülke (Nauru, Venezuela, Suriye ve Nikaragua) dışında gayrimeşru olarak görülmektedir.


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.