Yıldırım-Kvirikaşvili Ortak Basın Toplantısı 

Başbakan Binali Yıldırım ve resmi ziyaret için Ankara'da bulunan Gürcistan Başbakanı Kvirikaşvili, baş başa görüşmelerinin ve Türkiye-Gürcistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısına başkanlık etmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 

Yıldırım-Kvirikaşvili Ortak Basın Toplantısı 
Chveneburi NET
Chveneburi NET
18 Temmuz 2016 Pazartesi 03:07


 Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, "Bu kalkışmayı kesinlikle en ağır şekilde kınıyoruz ve delegasyonumuz adına, demokratik olarak seçilmiş hükümetin arkasında olduğumuzu ve tam desteğimizi ifade etmek istiyoruz. Umarım bu son darbe girişimi olur, çünkü modern dünyada darbe girişimlerine yer yoktur." değerlendirmesinde bulundu. 
 
Başbakan Binali Yıldırım ve resmi ziyaret için Ankara'da bulunan Gürcistan Başbakanı Kvirikaşvili, baş başa görüşmelerinin ve Türkiye-Gürcistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısına başkanlık etmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 
 
Burada konuşan Giorgi Kvirikaşvili, Başbakan Yıldırım'a "eski dostum" diye hitap ederek,Türkiye'ye yaptığı ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.   Kvirikaşvili, ülkesinin dost ve kardeş Türkiye'ye stratejik ilişkilerin yanı sıra özel dostluk ilişkileriyle de bağlı olduğunu vurguladı.  Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından Başbakan Yıldırım'la pazar günü yaptıkları telefon görüşmesini hatırlatan Gürcistan Başbakanı Kvirikaşvili, "Bütün gece, kalkışma sırasında bütün çatışmalar ve olaylar bitene kadar ben Türkiye'nin, Türk mercilerinin ve Türk demokrasisinin arkasında olduğumuzu, desteklediğimizi ifade ettim." dedi.  
 
Kvirikaşvili, görüşmeye ilişkin, "Bu ülkenin istikrarlı kalmasının bölgenin istikrarı veGürcistan için ne kadar önemli olduğunu kaydetmiştim. Güçlü ve istikrarlı bir Türkiye bu bölgenin tamamı için ve Gürcistan için son derece önemlidir." diye konuştu.  

Giorgi Kvirikaşvili, "Bu kalkışmayı kesinlikle en ağır şekilde kınıyoruz ve delegasyonumuz adına, demokratik olarak seçilmiş hükümetin arkasında olduğumuzu ve tam desteğimizi ifade etmek istiyoruz. Umarım bu son darbe girişimi olur, çünkü modern dünyada darbe girişimlerine yer yoktur." ifadelerini kullandı. 
Yıldırım-Kvirikaşvili Ortak Basın Toplantısı   
Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi  Türkiye'nin, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne ve NATO'ya üyelik sürecine verdiği destek için teşekkürlerini sunan Kvirikaşvili, bugün ilk oturumu tamamlanan Türkiye-Gürcistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısının, iş birliğinin farklı boyutlarının ön plana çıkarmak için bir fırsat olduğunu kaydetti.  
 
Türkiye'nin, 2006'dan bu yana Gürcistan'ın en önemli ikili ticaret ortağı olmaya devam ettiğini belirten Gürcistan Başbakanı Kvirikaşvili, son dönemde Türkiye'den Gürcistan'a doğrudan yatırımın arttığına işaret etti.  
 
İki ülke arasındaki yatırımların artması için teşvik çalışmalarının da devam edeceğini belirten Kvirikaşvili, "Yakın gelecekte Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu çalışmalarının tamamlanacağını, bunun da Avrupa ve Asya arasındaki ulaşım koridorunu destekleyeceğini ve ülkelerimiz için çok daha iyi fırsatları beraberinde getireceğini biliyoruz. Bu vesileyle Hazar Denizi tabanından elde edilen enerji kaynaklarının Batı'ya aktarımı çok daha kolaylaşacak." şeklinde konuştu.  
 
Giorgi Kvirikaşvili, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesinin yanı sıra bugün iki ülke arasında çalışma hayatı, yük taşımacılığı, sağlık, tarım, denetimli serbestlik ve infaz sistemiyle ilgili imzalanan anlaşmalarla iki ülkenin stratejik ilişkilerini tüm boyutlarıyla artıracağını kaydetti. 
 
Bölgedeki istikrarın uluslararası hukuk, egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde sağlanmasının çok önemli olduğunu kaydeden Kvirikaşvili, "Abhazya ve Güney Osetya'daki durum bizi gerçekten endişelendiriyor, Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne bir tehdit teşkil ediyor. Anadilde eğitim, yaşama hakkı gibi haklar ihlal ediliyor." diye konuştu. 
Yıldırım-Kvirikaşvili Ortak Basın Toplantısı   
İş birliği alanları  Kvirikaşvili, iki ülkenin hangi alanlardaki iş birliği potansiyelini hayata geçirebileceği ve Türkiye-Gürcistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin taraflara hangi kazanımları sağlayacağına ilişkin soruya, "Gürcistan ve Türkiye arasında mevcut potansiyelin kullanılması büyük önem taşımaktadır. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin bu ilk toplantısında amaca yönelik ilk adım atılmıştır." yanıtını verdi.
 
İki ülke arasında demiryolu alanındaki iş birliğine dikkati çeken Gürcistan Başbakanı Kvirikaşvili, imzalanan anlaşmaların sonucunda Çin'den Londra'ya malların demiryoluyla taşınmasının mümkün olacağını vurguladı.  Ülkesinde ciddi bir hidroelektrik potansiyelinin bulunduğunu belirten Giorgi Kvirikaşvili, iki ülke arasında bu alanda da iş birliği yapılabileceğini belirtti.  
 
Kvirikaşvili, bugün düzenlenen toplantının siyasi anlamının yanı sıra iki ülke arasındaki iş birliği alanlarını öne çıkarması bakımından da çok önemli olduğunu vurgulayarak, Başbakan Yıldırım'a toplantı öncesinde yürütülen ayrıntılı çalışmalar için de teşekkür etti.    
 
Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili ile düzenlenen ortak basın toplantısındaki açıklamasında, Türkiye'nin, Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliği konusunu çok önemsediğini söyledi.  Abhazya, Güney Osetya bölgesindeki ihtilafların barışçıl yollarla toprak bütünlüğü esas alınarak çözüme kavuşturulmasının, öncelikli hedefleri olduğunu belirten Yıldırım,Türkiye'nin bu konuda her türlü aktif katkıyı geçmişte olduğu gibi bundan sonra da sağlamaya hazır olduğunu ifade etti. 
 
Yıldırım, bölgenin güvenliği bakımından Gürcistan'ın NATO'ya üye olmasının, Türkiye'nin başından beri desteklediği bir husus olduğunu vurguladı. En son Polonya'nın başkenti Varşova'da gerçekleştirilen NATO zirvesinde bu hususun bir kez daha teyit edildiğini anımsatan Yıldırım, Gürcistan'ın 2014 yılında Avrupa Birliği (AB) ile imzaladığı ortaklık anlaşmasıyla önemli mesafeler elde ettiğini belirtti.  Vize muafiyetinin sağlanmasında katedilen mesafenin Gürcistan adına bir başarı olarak gördüklerini kaydeden Yıldırım, bunun Gürcistan için hayırlı olmasını diledi. 
 
Yıldırım, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan üçlü mekanizmasının bölgesel iş birliğine sağladığı katkıların sonuçlarına işaret ederek, üçlü olarak "Cumhurbaşkanları Zirvesi"nin Azerbaycan'da yapılacak ikinci toplantısını en kısa zamanda gerçekleştirmeyi arzu ettiklerinin altını çizdi.
Yıldırım-Kvirikaşvili Ortak Basın Toplantısı 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.