Gürcüce Öğretim Programı (Müfredat) Kabul Edildi

Gürcü Kültür Evi’nin girişimi üzerine Milli Eğitim Bakanlığı’nın talep ve işbirliğiyle, Türkiye’deki 5,6,7 ve 8. sınıflarda seçmeli ders olarak okutulmak üzere hazırlanan “Gürcüce Öğretim Programı” (Müfredat), kabul edildi.

Gürcüce Öğretim Programı (Müfredat) Kabul Edildi
Chveneburi NET
Chveneburi NET
06 Kasım 2014 Perşembe 23:24

Türkiye’deki Gürcüler için tarihi öneme sahip bir dönemin başlangıcı, altın harflerle yazılıp anılacak önemli bir gün.

Deda Ena            Gürcü Kültür Evi’nin girişimi üzerine  Milli Eğitim Bakanlığı’nın talep ve işbirliğiyle, Türkiye’deki 5,6,7 ve 8. sınıflarda seçmeli ders olarak okutulmak üzere hazırlanan “Gürcüce Öğretim Programı” (Müfredat), Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu’nun 09.09.2014 ve 17.09.2014 tarihli kararı ile 2014-2015 öğretim yılından itibaren okutulmak üzere kabul edilip karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

            Bu sevindirici başlangıcın Türkiyeli Gürcülere hayırlıolmasını diliyoruz. Bundan sonraki aşama, ortaokul ve imam hatip ortaokullarında (5,6,7 ve 8. sınıf) okuyan öğrencilerin tüm Türkiye çapında okullarında seçmeli ders olarak Gürcüce dersini tercih etmeleri ile devam edecektir. Anadilini öğrenmek isteyen Gürcü kökenli öğrencileri ve velilerini; ayrıca Gürcü diline ilgi duyan ve öğrenmek isteyen herkesi haberdar ediyor; sınıfı itibariyle seçmeli ders tercihi yapacak durumda olanları, tercihlerini Gürcüceden yana kullanmaya davet ediyoruz. Bir okulda seçmeli ders olarak Gürcücenin okutulabilmesi için bu dersi en az 10 öğrencinin tercih etmesi gerekmektedir.  Yürürlükteki düzenlemeye göre en az 10 öğrenci bu dersi talep ettiği takdirde okul yönetimi sınıf açacaktır.

            Şu ana kadar kabul edilen benzer öğretim programları içerisinde Gürcüce, kendine özgü alfabesi olan ilk dil olma özelliğini taşımaktadır. Bunun yanı sıra “Gürcüce”nin hem uluslararası bir dil olduğu gerçeği hem de onaylanan müfredatla yaşayan yerel dillerden biri olduğu gerçeği kabul edilmiş bulunmaktadır.

            Türkiye’de bu yöndeki çalışmalar ilk olarak 2004 yılında “Anadilde eğitim” için Milli Eğitim Bakanlığı’na yapılan başvuruyla başlamıştı. Daha sonra ise 2012 yılında Gürcücenin seçmeli ders olarak kabulü için müracaatta bulunulmuştu. Son olarak, 2013 yılında yazar-çevirmen Fahrettin Çiloğlu’nun hazırlamış olduğu öğretim programı ile başlayan Gürcüce müfredat çalışmaları, 2014 yılında Gürcistan’dan ve Türkiye’den oluşturulan eğitimci, uzman ve çevirmen gubu ile devam etti. Bu bağlamda, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya, Milli Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emin Karip’e, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’ne ve emeği geçen tüm bakanlık çalışanlarına, Gürcüce ders programının hazırlanmasında Gürcistan’dan ve Türkiye’den akademisyenlere, Türkiye’den ise özellikle müfredatın hazırlanmasında büyük emeği geçen eğitimci ve yazar Kevser Ruhi’ye, ayrıca müfredatın başından sonuna kadar emek vermiş, katkı sağlamış olan herkese sonsuz teşekkürlerimizi iletiyoruz.

            Her şeyden önce, Türkiye’de Gürcü kültürünün tanınıp bilinmesine yönelik Ahmet Özkan (Melaşvili) ve arkadaşlarının yakmış oldukları meşalenin günümüze, bizlere kadar uzanan ışığı, yol gösterip örnek olmuştur. Ahmet Özkan (Melaşvili) ve arkadaşlarını minnet, saygı ve rahmetle anıyoruz.

            Bugün, Gürcü Kültür Evi olarak bu tarihi ve önemli günü Türkiyeli Gürcülerle ve tüm Gürcülerle paylaşmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.

            Gürüce Öğretim programı Milli Eğitim Bakanlığı’nın web sitesinde yayınlanmıştır. Müfredata aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:

http://ttkb.meb.gov.tr/dosyalar/programlar/ilkogretim/gurcuce_5_8_siniflar.pdf

Gürcü Kültür eviGürcü Kültür Evi
Adres:
Selahattin Pınar Cd. Mevlüt Çavuş Sk. No: 4/5 Mecidiyeköy-İstanbul
Telefon: 0530 281 65 08 - 0212 212 98 14
E-Posta:
[email protected] - [email protected]
Web: www.chveneburi.net


Gürcü Kültür Evi, Müfredat Resmi Yazı

 


İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Zeki Osmanağaoğlu - 8 yıl önce
Katkılarından dolayı gürcü kültür evini kutlarım