Türk-Gürcü Eğitim ve Kültür Vakfı"nda Yeni Yönetim

Türk-Gürcü Eğitim ve Kültür Vakfı’nın 6. olağan genel kurulu 28 Ekim 2006’da yapıldı. Acarkent Coliseum’de yapılan genel kurul toplantısına Gürcüstan Ankara Büyükelçisi, sivil toplum kuruluşların temsilcileri ve kalabalık davetliler katıldı.

Türk-Gürcü Eğitim ve Kültür Vakfı"nda Yeni Yönetim
06 Kasım 2006 Pazartesi 10:54

Türk-Gürcü Eğitim ve Kültür Vakfı’nın 6. olağan genel kurulu 28 Ekim 2006’da yapıldı. Acarkent Coliseum’de yapılan genel kurul toplantısına Gürcüstan Ankara Büyükelçisi, sivil toplum kuruluşların temsilcileri ve kalabalık davetliler katıldı.
       
Şişli-Bomonti’deki Gürcü Katolik Kilisesi’nden kiralanan arsa ve bu arsa üzerinde yapılacak kültür merkezi bu yılda da vakıf genel kurul toplantısının en önemli gündem maddesi idi. Kültür merkezi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kuruluşu olan KİPTAŞ ile 12 Temmuz 2006 tarihinde “Gayrimenkul Satış Vaadi ve Kat Karşılığı inşaat sözleşmesi imzalanmış. Sözleşmeye göre toplam 21500 metrekare kapalı alanın %40’ı Türk-Gürcü Eğitim ve Kültür Vakfı’na bırakılıyor. 
       
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün olağan denetiminde 1.1.2002 den sonra üye olanların üyeliklerin TMK’nın 301. maddesine göre uygun olmadığı ikazı yapılmış. Bu gerekçeden dolayı 2002 yılından sonra olan üyelerinin üyelikleri düşmüş. Üyelikleri düşenler artık vakıf gönüllü üye olarak anılıyor. Gönüllü üyeler vakfın tüm faaliyetlerine katılabiliyorlar.
       
Genel kurulun açılış konuşmasını Nihat Gökyiğit yaptı. Gökyiğit konuşmasında kültür merkezi için yoğun bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirterek “ Bu merkez dil öğretiminden tutun bir çok alanda kültürel amaçlı bir merkez olacaktır. Kültür merkezi inşaatının biran önce başlamasını diliyorum” dedi.

Nihat Gökyiğit’in konuşmasının ardından kürsüye Gürcüstan’ın Ankara Büyükelçisi Grigol Mgaloblişvili davet edildi. Mgaloblişvili konuşmasında son günlerde Rusya ile Gürcüstan arasında meydana gelen kriz ve Rusya’nın uyguladığı gayri insani tutum hakkında görüşlerini söyledi. Mgaloblişvili, “Ben burada, bu toplantıda siyasi bir konuşma yapmak istemiyorum. Dile getireceğim konular siyasi bir konu değil  insani bir yönü vardır. Bildiğiniz gibi Rusya, yakalayıp ülkelerine iade ettiğimiz casuslarını bahane ederek, etnik temizlik harekatını başlatmıştır. Rusya’da ilköğretim okulları dahil Gürcü soyadlı çocukları tespit ediyor, Gürcü işadamlarını, ailelerini tespit ediyor onları insanlık dışı yöntemlerle sınır dışı ediyor. Gürcü işadamlarının işyerleri saldırıya uğruyor. Devlet eliyle adeta etnik temizlik yapılıyor. Bu durum siyasi, politik bir hesaplaşma değil gayri insani bir durumdur”  dedi. Mgaloblişvili konuşmasını insanlık suçu olarak tanımladığı bu tavra tek bir sesin dahi çıkmaması üzüntü verici olduğunu söyledi. Mgaloblişvili, “ Böyle bir ayıba karşı tek bir sesin çıkmaması üzücü bir durum. İnsanlık dışı muameleye kalan kim olursa olsun bu asla tepkisiz kalmamalıydı” dedi. 

Başkanlık divanının oluşturulmasından sonra faaliyet raporunun okunmasına geçildi.  Faaliyet raporunu Türk-Gürcü Eğitim ve Kültür Vakfı Genel Müdürü Mevlüt Artvinli okudu. Artvinli, Ekim 2005’de Tbilisi’de gerçekleştirilen 2. Uluslararası Gürcülerin Kültürlerini tanıtım festivaline yapmış oldukları katkıyı dile getirdi. Artvinli, Gürcüstan’dan Türkiye’ye yüksek öğrenim yapmak amacı ile gelen gençlere burs verdiklerini belirterek burs vermek isteyen hayır sever kişi yada kuruluşlardan yardım beklediklerini belirtti. Şişli Bomonti’deki Gürcü Katolik Kilisesi’nden kiralanan vakıf arsasının kiracıları için açılan kira artış ve tahliye davalarının kazanıldığını davanın Yargıtay’da temyizde olduğunu söyledi. Artvinli,  4-5 Şubat 2005 tarihinde Gürcüstan Başbakanı Zurab Noğaideli’nin  Türkiye’yi resmi ziyaretlerinde Conrad Otel’de resepsiyon verdiklerini,  resepsiyonda sivil toplum kuruluşları ile konuk başbakana tanıştırdıklarını söyledi. Artvinli konuşmasında 25-28 Mayıs 2006 tarihinde Tbilisi’de düzenlenen “Tbilisi-Dünya ile Köprü Konferansı”na Türkiye’yi vakıf olarak bir heyetle temsil ettiklerini, 1-3 Haziran 2006 tarihlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Tbilisi Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Gürcistan Kültür Günleri” faaliyeti için çeşitli alanlarda destek sağladıklarını belirtti. Artvinli, 9-16 Temmuz 2006 tarihleri arasında Dışişleri Bakanlığı’nın teşviki TİKA (Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı)’nın desteği ve Sivil Toplum  kuruluşları katılımı ile TASAM (Türkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi) tarafından icra edilen “ Kalkınma Yardımlarında çalışan Sivil Toplum Kuruluşları Kapasite Geliştirme Eğitim ve Etkileşim Haftasına vakfın  katılımı sağlandığını, toplantı sonunda USTKİP (Uluslar arası Sivil Toplum Kuruluşları Kalkınma ve İşbirliği Platformu) kurulduğunu söyleyerek. “Vakfımız bu platforma kurucu üye olarak davet edilmiştir. Bu kuruluşun amacı bölgesel veya uluslararası alanda insani yardım, kalkınma  yardımları, eğitim ve kültür faaliyetleri, sağlık ve çevre konularını kapsamaktadır” dedi. 19-29 Ağustos 2006 tarihinde Gürcüstan Devletbaşkanı Miheil Saakaşvili’nin himayesinde Gürcüstan’da Gençlik Kampları açıldığını hatırlatarak,  “Bu kampa Türkiye’den de gençler davet edildi. Davete vakfımız koordinatörlüğünde Gölcük Kafkas Derneği’nden gençler katılarak Türkiye’yi çok başarılı bir şekilde temsil ettiler” dedi. Artvinli, “23-30 Eylül 2006 da Türk-Gürcü Eğitim ve Kültür Vakfı’nın koordinasyonu ile çoğunluğu İstanbul Amerikan Hastanesi doktorlarından oluşan İnsan ve Doğa Salığı Gönüllüleri Artvin ve Batumi da ücretsiz sağlık taramasında bulundular” dedi. 
       
Faaliyet raporu, mali rapor, ve denetim kurulu raporların oylanmasından sonra kürsüye İsmet Acar çıktı. İsmet Acar yapılacak kültür merkezine tüm Artvinlilerin faydalanmasının arzusunda olduğunu belirterek, “ Kültür merkezinde Artvin Vakfı’na da bir yer vermek istiyoruz” dedi. 

İsmet Acar, problemsiz komşumuz olan Gürcüstan’a elimizden gelen tüm yardımı yaptıklarını söyledi. İsmet Acar, kültür merkezi için acilen 2,5 milyon dolara ihtiyaçları olduğunu belirterek bu paranın teminini, toplanmasını sağlayacak bir yönetim kurulu oluşturmak istediklerini belirterek, bunun için yönetim kurulu üyeleri arasında görev paylaşımı yapacağız dedi. İsmet Acar, “ İsmet Acar 500 bin dolarla katkıda bulunacak bir şekilde bu parayı bulacak “ dedi. 250 bin dolar Simon Zazadze, 250 bin dolar da Nihat Gökyiğit kütür merkezi için gerekli ödeneğe katkı sağlayacaklar. 
       
İsmet Acar konuşmasında yönetim kurulu için tekrar adaylığını koymayan vakıf eski başkanı Nihat Gökyiğit için, “Bizi babasız bırakacak onun yardımları ve desteği ile her türlü kapıyı açtık, onun ismi ile çok şeyler başardık, saygı ve sevgilerimi sunuyor, huzurunuzda teşekkürlerimi iletiyorum ” diyerek sözlerini tamamladı.

Yönetim, denetim ve disiplin kurulların seçimi ardından vakıf eski başkanı Nihat Gökyiğit’e İsmet Acar çalışmalarından dolayı vakıf adına plaket verdi. Gökyiğit, “82 yaşındayım, artık yaşlandım yanlış yapabilirim, bir çok yerlerde yöneticilikleri devretmeye başladım, bunlardan biriside buradaki görevimdi. Ayrılmıyorum fiilen buradayım, yanınızdayım” dedi. Yapılacak kültür merkezi için, “İstanbul’un en iyi yerinde bir hayal gerçek oluyor bu beni mutlu ediyor” diyerek coşkulu alkışlarla kürsüden ayrıldı..
       
Genel kurulun son konuşmacısı Simon Zazadze idi. Kısa bir konuşma yapan Zazadze, “Kültür merkezi için elimden gelen her şeyi yaptım, maddi manevi ne gerekiyorsa yapmaya çalıştım. Kültür merkezi hepimize hayırlı olsun” dedi. Genel kurulun son bölümünde Kafdağı Vokal ve Dans Grubu sahne aldı. Birbirinden güzel Gürcü müzik dinletisi ve Gürcü dansları ile izleyenleri büyüledi.













İlgili Galeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.